IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
15:20 | 30 април 2023
Обновен: 09:09 | 29 март 2024

ИТН била единствената партия, която говори с всички

Трябва да има стабилно правителство, заяви Андрей Чорбанов

По материала работи: Слав Велев
ИТН била единствената партия, която говори с всички

Андрей Чорбанов, зам.-председател на парламента от "Има такъв народ"/Кадър: БНТ

ИТН била единствената партия, която говорела с всички. Това коментира пред БНТ Андрей Чорбанов, зам.-председател на парламента от "Има такъв народ". 
„Математиката ясно казва, че А+Б е равно на Б+А, така че дали ще има уговорка за първия или за втория мандат, това за нас, гледащите отстрани някак е без значение", добави той.

Той заяви, че трябва да има стабилно правителство, защото държавата е поставена пред тежки условия и трябва да се ратифицират много закони, а правителството да изпълнява решенията на парламента.ю

"Ще подкрепим политики, които отговарят на нашите разбирания, но при сформиране на правителство между първия или втория, ще бъдем отговорна опозиция", каза Чорбанов.

По думите му преговорите и списъците с министри са игра за публиката и се правят заради избирателите на първите две формации.

"Не би следвало ние да даваме оценка на тези процеси, защото не участваме в тези разговори. До нас не се допитват за политики, камо ли за състав на кабинет", каза зам.-председателят на НС.

Чорбанов предполага, че ще има кабинет, но не толкова заради желанието на първите две коалиции, а заради външнополитически натиск.

"Повече шансове има правителство, което се базира на много повече експертност, отколкото на политическо присъствие. В противен случай ние ще бъдем свидетели на борба за надмощие на отделните формации, а това не би било добре за страната", посочи той.

ИТН е единствената партия, която може да говори с всички, заяви Андрей Чорбанов.

"Именно затова нашето ръководство при срещата с президента изяви желание да получи третия мандат, ако се стигне до него. Последните като класиране сме - да, но най-отворени като възможност за разговори с всички останали, защото всички останали потенциални носители на третия мандат имат прекалено много червени линии помежду си", каза той.

Според Чорбанов управление на т.нар. "хартиена коалиция" би било най-лошият вариант.

Цялото интервю гледайте ТУК

Коментари

Новини Варна