IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
15:20 | 27 май 2023
Обновен: 15:01 | 22 юни 2024

Гешев: Записите потвърждават, че има мащабен заговор срещу съдебната власт

Главният прокурор научил от медиите за прекратяването на разследването „Чекмеджегейт“

По материала работи: Слав Велев
Гешев: Записите потвърждават, че има мащабен заговор срещу съдебната власт

Разпространените записи от Радостин Василев потвърждават твърдението, че има мащабен заговор срещу съдебната власт, и че става въпрос за опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата в частност. За прекратяването на разследването за чекмеджетата, по-известно като „Чекмеджегейт“, главният прокурор е разбрал от медийни публикации. Това каза Иван Гешев.

В петък стана ясно, че на 10 май тази година с постановление на прокурор на Софийска градска прокуратура е прекратено досъдебно производство по преписка 10019/2020 г. по описа на СГП.

"Това, което мога да кажа, е че този случай опровергава политическата опорка и хибридната атака срещу прокуратурата, която не почива на българската Конституция, че българският главен прокурор е всемогъщ, всесилен и неконтролируем. Няма законово задължение да бъда уведомяван при произнасяне на прокурорите", уточни Гешев. "Просто този случай онагледява това, че българският главен прокурор не е всесилен и всемогъщ", допълни той.

Към момента, когато това досъдебно производство е било прекратено, Гешев е бил в командировка в САЩ, когато главен прокурор на практика е Борислав Сарафов. Произнасянето е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността „главен прокурор на Република България“ Сарафов.

„Когато звъннах на колеги да попитам дали това е вярно, беше потвърдено, че производството е прекратено. Служебно ми е известно, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. Днес ми казаха, че има указания от ВКП да се извърши служебен контрол от горестоящата прокуратура – Апелативна прокуратура, върху прекратяването. Има две юридически възможности оттук нататък – да бъде прекратено, и да бъде отменено това постановление за прекратяване на наказателното производство“, обясни главният прокурор.

„Заставам зад всеки прокурор, включително и зад този, който се е произнесъл по това досъдебно производство“, уточни Гешев. /бел.ред. – името на прокурора не се споменава от съображения за неговата сигурност/. „Заставам и зад всеки български прокурор или магистрат, който стриктно спазва законите и конституцията на страната. Но в прокуратурата има законова процедура за служебен контрол на произнасянията като откази от образуване на наказателни производства. Сигурен съм, че колега от Апелативната прокуратура ще провери правилността на отказа, и това дали са извършени пълният обем от действия по разследването. Това е принципна позиция на магистрат“, обясни главният прокурор.

На въпрос дали е възможно производството да е прекратено под нечий натиск, Гешев коментира: Изключвам възможността конкретният прокурор по делото да се е поддал на натиск, понеже познавам колегата. Имам доверие не само на този прокурор, а на всички прокурори. Но възможностите за натиск като цяло не се изключват никога в живота. Това не означава, че няма да бъде извършена проверка от по-високо стоящата прокуратура, която ще прецени дали е правилно постановлението на колегата от СГП“.

На въпрос относно записите, оповестени от Радостин Василев, Гешев коментира, че „всичко това потвърждава неговото становище, което е изнесъл в последните два брифинга – че става въпрос за мащабен заговор срещу съдебната власт, и че става въпрос за опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата в частност“. „Бог да пази България, защото наистина имаме нужда“, завърши Гешев. Тази своя теза главният прокурор защити и пред заседанието на ВСС в четвъртък, когато бе изслушан по сигналите на Борислав Сарафов срещу него.

Коментари

Новини Варна