IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
17:00 | 9 юни 2023
Обновен: 08:33 | 29 март 2024

Гешев иска НС да го изслуша за корупция по високите етажи на властта

Главният прокурор настоява това да стане "при закрити врата" предвид чувствителната информация

По материала работи: Слав Велев
Гешев иска НС да го изслуша за корупция по високите етажи на властта

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писмо до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Изслушването е поискано на основание чл. 26 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който предвижда обсъждане с народните представители на дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително при възникнали затруднения в осъществяване на функциите им.

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация.

В писмото се подчертава, че защитата на независимостта на съдебната власт е неразривно свързана с прозрачността и сътрудничеството с другите власти. Откритият диалог би спомогнал за утвърждаване на европейските стандарти с цел гарантиране на стабилност и справедливост за обществото, посочва Иван Гешев.

Коментари

Новини Варна