IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:00 | 13 юни 2023
Обновен: 10:14 | 29 април 2024

Tуроператорите от чужбина вече питат за качеството на водата по Черноморието у нас

Засега е установеното замърсяване единствено в района на Одеса

По материала работи: Слав Велев
Tуроператорите от чужбина вече питат за качеството на водата по Черноморието у нас

Чуждите туроператори вече питат за качеството на водата по Българското Черноморие във връзка със замърсяването след разрушаването на язовир "Нова Каховка". Това обяви пред TravelNews Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA), която обединява представителите на чуждите туроператори, водещи туристи у нас. Според него идват запитвания от балтийските страни и от Германия на този етап. „Ние предоставяме постоянно информация, че в момента няма замърсяване на Българското Черноморие, но за целта трябва по-активна роля от страна на Министерството на туризма и на Министерството на околната среда и водите“, коментира Грошев.

От Асоциацията на инкаминг агенциите са изпратили писмо до новия министър на туризма Зарица Динкова, с което настояват да започнат да публикуват на сайта на ведомството актуална информация на български и на английски език, за да бъдат спокойни всички чужди туроператори и туристи. Браншът и хората в чужбина търсят информация в сайта на Министерството на туризма, а не на МОСВ и когато няма такава, започват да се притесняват, подчерта Грошев. Той се надява замърсяването да не достигне до Българското Черноморие, защото може да има откази от резервации и отлив на туристи.

От Министерството на туризма съобщиха, че от днес ще започнат да публикуват информация. Оттам потвърдиха, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите. Засега няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на Българското Черноморие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна, казаха от ведомството. Това показват и данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи във връзка с инцидента. Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като МОСВ е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към Българското Черноморие. Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като МОСВ поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

Коментари

Новини Варна