IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:00 | 16 юни 2023
Обновен: 21:13 | 28 май 2024

Център за мониторинг на бреговата зона във Варна подпомага дейността на ековластите

От там се наблюдават в реално време и визуализират процесите в акваторията на Черно море

По материала работи: Слав Велев
Център за мониторинг на бреговата зона във Варна подпомага дейността на ековластите

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море, след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

В ситуации, изискващи прецизен мониторинг на Черноморския басейн, в работата по следене се включва и изграденият във варненското Висше военно-морско училище Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Той наблюдава в реално време и визуализира процесите в акваторията на Черно море, както и прогнозира посоката на движение на плаващи замърсители, разливи и петна.

Центърът е създаден със средства от екоминистерството по програма „Интегрирано управление на морските и вътрешни води“, а стойността на финансирането е над 1,1 милиона евро.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи още на 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция „Черноморски регион“ – Варна и Изпълнителната агенция по околна среда, който се провежда в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра, като същевременно министерството създаде допълнително още три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона.

В извършвания към момента мониторинг се включват допълнителни показатели, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. Мониторингът ще се извършва веднъж седмично в брегови пунктове.

Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия. Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели (пестициди и др.). До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели.

Към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения до този момент не дават повод за притеснение. Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Честота на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна оценка за моментното състояние на морските води. Резултатите ще бъдат своевременно предоставени на компетентните органи, съобразно необходимото време за анализ на определените показатели в пунктовете.

МОСВ всекидневно обменя информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Ролята на Министерството на околната среда и водите е да извършва мониторинг и да информира институциите, които носят отговорност за превенцията и отговора на установените рискове. Актуална информация за резултатите от направените измервания ще се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Сигнали при възможни признаци на замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg Компетентните екипи на Министерството на туризма са в готовност за съдействие.

Коментари

Новини Варна