IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:45 | 24 юни 2023
Обновен: 15:11 | 30 април 2024

МВнР зове: Не пътувайте до Русия

Напредването на "Вагнер" към Москва повдига въпроса какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави в Русия, заяви Радев

По материала работи: Слав Велев
МВнР зове: Не пътувайте до Русия

Предупреждаваме българите да избягват региона, в който се развиват действията. Оставаме на разположение и следим ситуацията в Русия ежеминутно. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел във Велико Търново пред медиите.

Тя добави, че за момента ситуацията е част от вътрешните работи на Русия, а решение на президента е дали да свика Консултативен съвет за национална сигурност, предаде БТА.

В официално съобщение на интернет страницата си от МВнР предупреждават българските граждани да избягват пътувания в Русия, във връзка с информация за военно напрежение в района на Ростов и риск от безредици в страната. Ако присъствието ви на територията на Руската федерация не е от изключителна важност, съветваме да преосмислите своите планове, допълват от МВнР.

Според последните новини силите на частната военна компания "Вагнер" напредват бързо към Москва, без да срещат сериозна съпротива. Това вкарва нова динамика и представлява ново предизвикателство за нас, заяви днес президентът Румен Радев в реч на форума "Вахау" в Австрия.

"Ако ситуацията по сигурността в Русия продължи да се влошава, трябва да помислим отново, както по времето на (бившия руски президент Борис) Елцин, какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави и огромните запаси от химически оръжия в Русия", каза Радев.

Имаме нов източник на нестабилност и трябва да бъде много внимателни. Надявам се, че европейските институции и НАТО, всички ние няма да стоим само като странични наблюдатели, а ще консолидираме усилията си и ще предприемем мерки защитим страните си и да гарантираме сигурността си, призова държавният глава.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва, Руска Федерация на следния телефонен номер: + 7 495 234 02 26. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: Embassy.Moscow@mfa.bg; и към Генералното консулство на Република България в Санкт Петербург на следните телефонни номера: +7 812 401 01 52 и дежурен телефон в извънработно време: +7-921-633-6116. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: Consulate.Petersburg@mfa.bg. 

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg. 

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo. 

 

Коментари

Незнам нищо ( преди 10 месеца )
Отиват да се ваксинират и лекуват от токсини и вируси.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна