IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
12:40 | 8 юли 2023
Обновен: 18:13 | 2 май 2024

Без ипотека, ако имате неплатени глоби в КАТ

Ваучерите за храна ще може да бъдат не само на хартия, а и на електронен носител

По материала работи: Слав Велев
Без ипотека, ако имате неплатени глоби в КАТ

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

Хората няма да могат да вземат ипотечен кредит, ако имат неплатени глоби на КАТ или някакви други задължения към държавната хазна. Това предвиждат промени в данъчните закони, които са внесени в парламента от Министерски съвет, заедно с проекта на бюджет за 2023 г.

И в момента има изискване при продажба на имот или автомобил, както и при учредяване на ипотека или залог, продавачът или съответно ипотекарният длъжник или залогодателят да нямат подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски. Но продавачът или човекът, който прави ипотека, просто трябва да попълни декларация, че няма задължения към хазната.

Практиката на НАП обаче показва, че има много случаи, в които хората лъжат и подписват такива декларации, въпреки че имат задължения към бюджета. С предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се добавя и изискване продавачът на апартамента или колата, или съответно ипотекарният длъжник да нямат не само задължения за данъци и осигуровки, но и за неплатени глоби, включително и такива на КАТ.

Освен това промените предвиждат нотариусите да проверяват онлайн дали продавачите на имоти и коли, както и взимащите ипотечен кредит, имат задължения към хазната. Това ще става като нотариусите ще правят електронна справка за човека в данъчното му досие в Националната агенция за приходи. И само, ако няма борчове към хазната, нотариусът ще изповядва сделката или съответно ще вписва ипотеката.

При продажба на имоти и автомобили ще остане съществуващата и в момента възможност, ако продавачът има задължения към хазната, те да бъдат приспаднати от цената на сделката и да бъдат преведени от купувача в бюджета. Предложените промени в ДОПК предвиждат и санкции за нотариусите, ако не спазят новите си задължения и изповядат сделка или впишат ипотека без да проверят за наличие на дългове към хазната, пише Труд.

В тези случаи нотариусите ще бъдат солидарно отговорни за задълженията към хазната на продавача на имота или колата, както и за борчовете на човека, взел ипотечен заем. Във внесените в парламента промени в данъчните закони е отпаднала първоначалната идея на Министерство на финансите автомобилите да минават на технически преглед, само ако собственикът или ползвателят им няма неплатени глоби на КАТ. Тази идея не е лансирана за първи път.

Подобно предложение беше направено и през лятото на 2022 г., но тогава отпадна след изказаните съмнения от експерти доколко мярката ще бъде ефективна. След пускане на последните предложени от Министерство на финансите промени в данъчните закони за обществено обсъждане преди няколко дни отново имаше негативни становища по идеята колите да не бъдат допускани на технически преглед, ако собственикът има неплатени глоби.

Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на глоби, не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите, посочва Конституционният съд. Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава. Това посочи Конституционният съд в Решение №3 от 23 март 2021 г., с което обяви за противоконституционни два текста от Закона за движени по пътищата (ЗДвП).

Нормите бяха приети през 2007 г. и 2017 г. и според тях трябваше да бъде вземана книжката на водач и спиран автомобилът от движение на собственик, които имат неплатени глоби към КАТ. Делото в КС беше по искане на омбудсмана Диана Ковачева и то малко след като Върховният административен съд през ноември 2020 г. забрани на МВР да проверява за неплатени глоби пътуващите по границите и на неизрядните платци да бъдат вземани книжките или колите спирани от движение. “Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите”, пише още в Решение №3.

Като негово логично продължение стана факт и Решение №6 от 29 юни 2023 г., с което беше обявен за противоконституционен още един текст от ЗДвП, според който МВР можеше да отказва да издава шофьорска книжка или неин дубликат или да връща отнета книжка на гражданин, който има неплатени глоби. Искането беше внесено в КС от Висшия адвокатски съвет, а против него се обявиха в становища само представителите на изпълнителната власт - настоящите вътрешен и транспортен министър от кабинета “Денков”.

Дивидентите ще трябва да бъдат изплащани само по банкова сметка, ако са в размер над 500 лв., предвиждат промени в данъчните закони, които са внесени в парламента заедно с проекта на бюджет.

Първоначалното предложение на Министерство на финансите предвиждаше по банкова сметка да бъдат изплащани всички дивиденти без значение какъв е размерът им. Но представители на бизнеса възразиха, че бивши приватизационни фондове и кооперации изплащат дивиденти на стотици хора, които понякога са в много малък размер и банковите такси са по-големи от самия дивидент. Затова във внесените в парламента промени е предвидено по банкова сметка да бъдат изплащани само дивиденти над 500 лв.

Същевременно в парламента е внесено предложението заплатите в ресторантите, както и във фирми с над 50 души персонал да бъдат изплащани само по банков път. Мотивът за това предложение е, че в момента има практика работодатели да изплащат официално като заплата малки суми на наетите служители, а допълнително да им дават пари в брой, за които не плащат данъци и осигуровки.

Но въобще не е ясно, ако промените бъдат гласувани, защо собственикът на ресторанта да не може да преведе по банковите сметки на сервитьорките минималната работна заплата и пак да им дава допълнителни суми в плик, за които не плаща налози. Това че официалната заплата ще бъде изплащана по банкова сметка, по никакъв начин няма да повлияе на даваните в плик пари.

Ваучерите за храна ще може да бъдат не само на хартия, а и на електронен носител. Това предвиждат промени в данъчните закони, които са внесени в парламента заедно с проекта на бюджет.

Електронните ваучери ще влязат в употреба от 1 януари 2024 г. След това ще има преходен период от шест месеца, в който ще може да бъдат давани както хартиени, така и електронни ваучери за храна. А от 1 юли 2024 г. ваучерите ще бъдат само електронни.

Електронният ваучер за храна ще бъде нещо като дебитна карта. Но ще има ограничение и техническа забрана с ваучера за храна да бъдат теглени пари в брой от банкомат. Освен това с електронния ваучер няма да може да бъдат купувани вино, спиртни напитки, пиво и тютюневи изделия. И в момента има такава забрана, но когато човек дава хартиен ваучер в магазина продавачките могат да направят изключение, ако например в кошницата с храни има и бутилка вино. Докато при електронния ваучер това ще бъде невъзможно, защото електронно ще бъде блокирано плащането с нето на вино, бира, алкохол и цигари.

Върху електронния ваучер ще трябва да има записан срок на валидност, както и уникален индивидуален номер. Върху ваучерите ще трябва да бъдат написани имената на фирмата, която го е издала, както и на фирмата, която го е дала на своя служител.

Сумата, която работниците ще могат да получават под формата на ваучери, остава 200 лв. на месец. Но общият размер на ваучерите, които фирмите ще могат да дават на работниците, още за 2023 г. се увеличава от 1 млрд. лв. на 1,4 млрд. лв. Така повече хора може да получат ваучери вместо увеличение на заплатата.

Шофьорите ще получават кратко текстово съобщение (СМС) на мобилния си телефон или уведомление на електронната поща, ако камера на пътната полиция ги снима с превишена скорост. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които са част от законодателните промени, съпътстващи внесения в парламента проект на бюджет за 2023 г.
В МВР ще направят база с данни за електронните пощи и телефони на шофьорите. Това ще става като при всяко издаване или подновяване на шофьорска книжка хората ще бъдат длъжни да посочват имейл и телефон за връзка.

Уведомлението чрез СМС или съобщение на електронната поща няма да става веднага, след като шофьорът бъде сниман в нарушение. Уведомленията ще се изпращат до три работни дни от датата, на която е издаден фишът, електронният фиш или наказателното постановление за нарушението. Важно е да се подчертае, че уведомлението чрез СМС на мобилния телефон ще има само информативен характер и няма да се счита за официално връчване на фиша или акта, след което започват да текат сроковете за плащане на глобата.

Самото връчване на електронни фишове и наказателни постановления, издадени от органите на МВР, ще може да става по четири различни начина, предвиждат промените. Първият начин е добре познат и в момента - с препоръчано писмо с обратна разписка чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга на постоянния адрес на нарушителя, съответно на адреса на управление на фирмата, ако колата е служебна. Вторият начин на връчване ще бъде чрез работодателя на нарушителя или служител във фирмата, натоварен да приема книжа. Третият вариант е лично срещу подпис. В този случай връчването ще може да става както от служители в пътната полиция, така и от други служители на МВР.

Четвъртият начин за връчване на фишове и актове ще бъде по електронен път. Това ще става чрез информационната система за сигурно електронно връчване като модул на Единния портал за достъп до електронни административни услуги. За да бъде използван този вариант, хората трябва да са подали електронната си поща на администрацията и да са се съгласили да получават на нея официални съобщения. Фишове и глоби ще може да бъдат връчвани електронно и чрез Портала за електронни административни услуги на МВР, предвиждат промените. В Портала за електронни услуги на МВР хората могат да се регистрират, за да ползват електронни услуги. Там ще има и информация за невръчени електронни фишове или наказателни постановления. Ако човек влезе с профила си в Портала и погледне в рубриката за невръчени глоби, документите ще се считат за връчени, става ясно от новите текстове.

Ако човек откаже да получи наказателно постановление или електронен фиш, отказът ще се удостоверява с подписа и имената на човека, който извършва връчването, върху обратната разписка, съответно разписката към електронния фиш или наказателното постановление, и с подписа на един свидетел. Отказът на получателя няма да засяга редовността на връчването, тоест дори човек да откаже да вземе документа, сроковете за плащане ще започват да текат.

Органите на пътната полиция ще могат да връчват и отпечатан дигитален образ от автоматизирана информационна система на издадено наказателно постановление за нарушение. Това връчване ще стана като полицаят и шофьорът се подпишат върху документа. Ако шофьорът откаже да подпише, документът ще се смята за връчен при наличие на подпис на свидетел.

С промените в закона ще бъде дадена възможност шофьорите да плащат наложените с фишове глоби в намален размер. Ако нарушителят плати в 7-дневен срок от налагането на глоба с фиш, ще може да плати 80 на сто от размера є, гласят новите текстове. В момента шофьорите имат възможност да платят само 70% от наложени с електронен фиш глоби, ако внесат парите в 14-дневен срок. Промяната ще важи за наложени с хартиен фиш глоби за малки нарушения, установени на място, например при спиране за проверка на пътя.

Коментари

Новини Варна