IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
15:00 | 12 юли 2023
Обновен: 09:13 | 28 април 2024

Румъния и България създават съвместно командване за специални операции

Столтенберг към Зеленски: Нямам търпение да се срещнем като съюзници

По материала работи: Слав Велев
Румъния и България създават съвместно командване за специални операции

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и румънският му колега  Анджел Тълвар/Снимка: БНТ

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и румънският му колега  Анджел Тълвар подписаха писмо за намерения за съвместно изграждане на Регионално командване на компонента за специални операции, съобщи днес румънското министерство, цитирано от агенция Аджерпрес, предаде NOVA.

Срещата между двамата министри се е състояла в кулоарите във Вилнюс, където се събраха лидерите на НАТО.

Анджел Тълвар изтъкна отличното сътрудничество между двете държави в областта на отбраната, както на двустранно, така и на съюзническо и европейско равнище. Той също така благодари на българския си колега за постоянния ангажимент на София към регионалната сигурност и за участието на военнослужещи в проекти, осъществявани под егидата на НАТО в Румъния в рамките на многонационални командвания.

"Признавайки стратегическото значение на Черноморския регион и факта, че този регион се е превърнал в критична граница за новата европейска и евроатлантическа архитектура за сигурност, Румъния и България решиха да развият сътрудничеството в съюзен контекст, като създадат това регионално командване за специални операции. Регионалното командване на компонента за специални операции ще бъде част от мерките за укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на Източния фланг", посочи Тълвар.

По време на съвместната пресконференция на Володимир Зеленски и генералния секретар на НАТО. Йенс Столтенберг се обърна към украинския президент с думите, че днес застават като равни един до друг и няма търпение да се срещнат като съюзници:

“Когато президентът Путин нападна Украйна миналата година, той подцени храбростта на украинския народ, смелостта на Украйна и решимостта на украинското ръководство. Съюзниците осигуриха десетки милиарди долари през последната година в подкрепа на Украйна и сега договорихме пакет от три елемента, приближаващ Украйна по-близо до НАТО - военна подкрепа, Съвет НАТО-Украйна и премахването на Плана за действие”, започна генералният секретар, предаде БНТ.

Украйна никога не е била по-близо до НАТО. Съюзниците се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в НАТО. Решихме да премахнем изискването за изпълнение на Плана за действие и покана ще бъде отправена, когато условията са изпълнени, а съюзниците се съгласиха, каза още Столтенберг и допълни:

“Приветствам ангажимента на съюзниците да осигурят дългосрочни мерки за сигурност на Украйна. Решението тук, във Вилнюс, маркира началото на нова глава в отношенията между НАТО и Украйна. Днес се срещаме като равни и очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници.”

“Скъпи Йенс, господин генерален секретар, скъпи журналисти, радвам се да видя такова внимание към срещата на върха и очакването за позитивни новини. Сигурността е нещо, което в момента липсва и сътрудничеството в НАТО е нещо, което ще запълни дефицита на сигурността. Украйна винаги е била източник на сигурност”, започна речта си президентът Володимир Зеленски.

Разбираме, че партньорите се опасяват да ни приемат, защото никой не иска глобална война. Ние сме цивилизована държава. Абсолютно ясно е, че тези сигнали са важни, споменавани в двустранни срещи, тези изявления - Украйна да стане член на НАТО, когато условията са изпълнени, аз разбирам така: “когато има сигурност на нашата територия, подчерта той и допълни:

“Гаранциите за сигурност, които очакваме, са толкова важни. Гаранции за сигурност не когато сме в НАТО, а по пътя към НАТО. Те ще бъдат потвърдени днес от Г-7, работим по тях. Те ще са много конкретни и ще гарантират успеха ни. Когато получим покана за членство, те ще бъдат оптималните гаранции за сигурност.”

На въпрос с какво новите гаранции за сигурност ще се различават от вече дадените с Будапещенския меморандум от 2008 Г., Зеленски отговори:

“Ще ви кажа нещо - не вярвам, че Будапещенския меморандум е гаранция за сигурност. Няма никаква конкретика в този меморандум, Украйна получи този документ и беше оставена сама с него. Новият документ с гаранции за сигурност ще е валиден толкова дълго, колкото Украйна е извън НАТО. Най-добрата гаранция за сигурност, е да сме член на НАТО”.

По въпроса за касетъчните боеприпаси, които президентът на САЩ Джо Байдън реши да изпрати за Украйна, Зеленски коментира:

“За касетъчните боеприпаси - има моменти, когато имаме известни и малки различия с нашите американски партньори, но искам да благодаря на президента, защото знам, че е било трудно прокарването на това решение през Конгреса. Но ако погледнем от гледна точка на честността, Русия вече използва касетъчни боеприпаси на наша територия и ракети с далечен обсег. Ние ще използваме касетъчните боеприпаси по военни цели само в окепираните ни територии и никъде другаде. За 9 години окупаторът е завладял наши територии и убива нашите хора. Ние само се защитаваме.

Столтенберг закри пресконференцията с думите:

“Гаранции за сигурност, декларации, Съвети - разбира се, това са важни неща, но най-неибходима е подкрепата, която би помогнала Украйна да спечели. Франция ще даде ракети с далечен обсег, Германия ще предостави нов военен пакет, САЩ - нови пратки амуниции, а останалите съюзници се очаква също да обявят нови трансфери. Най-необходимата мярка е да направим така, че Украйна да победи, защото в противен случай въпросът за членството изобщо няма да е валиден.”

Коментари

Новини Варна