IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:30 | 18 юли 2023
Обновен: 21:03 | 28 април 2024

Църквата почита св. Емилиан Доростолски

Навършват се 11 години от атентата на летище "Сарафово"

По материала работи: Слав Велев
Църквата почита св. Емилиан Доростолски

Днес църквата почита св. Емилиан Доростолски. Именици са Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна. Името произлиза от латинската дума aemilius и означава ”съперник”.  Хората с тези имена празнуват и на 30 май, когато Българската православна църква почита паметта на Света Емилия. Честит празник на всички именици!

На днешната дата, 18 юли, се отбелязва Професионалният празник на служителите от „Гражданска защита”. Начало на традицията се поставя през 1936 година със специален указ на цар Борис III.

На 18 юли се навършват 11 години от атентата на летище "Сарафово", при който автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски и един български гражданин. При атентата бяха ранени близо 40 души. На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество. Преди това то не успяваше да тръгне на няколко пъти. Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Материалите по делото бяха 80 тома, свидетелите са не по-малко от 170, има 100 експертизи.

Коментари

Новини Варна