IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:20 | 19 юли 2023
Обновен: 16:17 | 2 май 2024

Денков взима спешни мерки в борбата с наркотиците

Министерството на електронното управление ще следи онлайн търговията с дрога

По материала работи: Слав Велев
Денков взима спешни мерки в борбата с наркотиците

Премиерът Николай Денков/Снимка: МС/АРХИВ

Министерски съвет (МС) предприема спешни мерки срещу разпространението на наркотици. Има една тема, по която не говорим и не обсъждаме достатъчно. Това е темата за вноса и разпространението на наркотици. Темата е болезнена, важна. Засяга изключително много хора и за съжаление през последните години не постига особен успех срещу разпространението на наркотици. Това заяви в началото на днешното заседание на МС премиерът Николай Денков.

Имаме и нов повод да повдигнем въпроса - разпространението на нов синтетичен наркотик, който е около 100 пъти по-активен от хероина. Който се разпространява чрез смесване с други наркотици и който вече се е появил в България, след като имаше разпространение в САЩ, а след това и в Западна Европа. Затова обсъдихме с министъра на вътрешните работи и от тази седмица създаваме нов координационен механизъм, чийто фокус ще бъди вносът, организираната престъпност и разпространението на наркотиците, така че да да се опитаме да се преборим с този огромен проблем на нивата, на които в момента го виждаме в България, допълни Денков.

Фокусът ще бъде върху големите разпространители и идеята на този координационен механизъм е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества. Основните задачи ще бъдат под координация на МВР, ГДБОП, гранична полиция, но също така ще бъдат включени и другите служби - МФ с агенция Митници, ДАНС, Националната следствена служба, МОН, МЗ, отново с акцент върху разпространението и предпазването.

"Ще се включи и Министерство на електронното управление, тъй като знаете, че голяма част от този пазар се реализира и при онлайн търговията. Ще поканим за партньори и Националното сдружение на общините.

Знаем, че кметовете, организацията около общинските училища, борбата със зависимостите също е част от техните задължения", заяви Денков.

Той похвали МВР за това, че през последния месец почти всеки ден излиза информация за успешно проведени акции както по отношение на миграцията, така и по отношение на борбата с организираната престъпност.

Преди малко говорих с министъра, само за последното денонощие са били спрени 805 души, които са се опитали да минат през границата с Турция.

Така че това са предотвратени мигранти, които са се опитали да влязат на наша територия и за същите 24 часа около 105 човека са били задържани на територията на страната, коментира още Денков.

Коментари

Дед Колю ( преди 9 месеца )
Хаха, смешки. Виновните да има наркотици, ще пазят наркозависимите. Дървено желязо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна