IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
13:00 | 24 юли 2023
Обновен: 06:35 | 27 април 2024

Асен Василев предлага 9% ДДС за българския туризъм да остане и за 2024 г.

От финансовото министерство не уточняват дали ще се запази ДДС от 9% за ресторанти, фитнес центрове, СПА услуги и др.

По материала работи: Слав Велев
Асен Василев предлага 9% ДДС за българския туризъм да остане и за 2024 г.

Министерството на финансите ще предложи да се запази ниският ДДС от 9% за туроператори и хотели и през 2024 г. Това обявиха за TravelNews от ведомството. Рамката ще залегне в подготовката на държавния бюджет за следващата година. По този начин ще продължава да бъде стимулиран туризмът, който пострада от пандемията и от войната в Украйна, обясниха от Министерството на туризма. Големите чужди туроператори поискаха наскоро запазване на ставката от 9% на ДДС за туризма в бюджета за 2024 г. по време на среща с министъра на туризма Зарица Динкова.  

Засега от ведомството на министър Асен Василев не уточниха дали ще се запази ДДС от 9% за ресторанти, фитнес центрове, СПА услуги и др., за които ставката беше намалена от 20% по време на пандемията от Ковид-19. Нагласите на финансистите са, че ДДС за ресторанти и другите услуги трябва да се върне на 20% през 2024 г.

В момента големите чужди туроператори и хотелиерите договарят цените за сезон 2024 г. по Българското Черноморие. Същото се отнася и за зимния сезон 2023/2024 г. „За нас е важно да има хоризонт за една година напред с цел предвидимост. В момента не е добре да се вдига ДДС за туроператори и хотели, защото България не се е възстановила като туристическа дестинация и е най-засегнатата от войната в Украйна“, заяви за TravelNews Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите и управител на "МТС България“, която компания представлява британския туроператор Jet2holidays и германския FTI у нас.

Ресторантьорският бранш също отдавна настоява за запазване на 9% и за отделянето на бакшиша от облагане при плащане с карта. Според Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, секторът все още не се е възстановил напълно от пандемията и липсата на кадри. Двете организации влязоха в остър сблъсък през уикенда с министъра на туризма Зарица Динкова. Причина за това стана становището на сдруженията, че ще съдят клиента на заведението, който си позволи да повдигне въпроса за спорната търговска практика с високата сметка за телешки стек. Динкова реагира, че не би могла да защити удължаването на намалената ДДС-ставка от 9% за бранша, когато има подобно отношение към клиентите. След нейния коментар, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на новия министър.

Коментари

Новини Варна