IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
15:48 | 23 юли 2023
Обновен: 10:03 | 14 април 2024

СЗБ и БАЗ поискаха оставката на Зарица Динкова

Министърът обяви война на туризма, заявиха от бранша

По материала работи: Слав Велев
СЗБ и БАЗ поискаха оставката на Зарица Динкова

Зарица Динкова/Снимка: АРХИВ

Министърът на туризма Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш. Това заявяват в позиция от СЗБ и БАЗ след изявлението на Динкова срещу намеренията за завеждане на съдебни дела срещу човека, ял скъпи пържоли във Варна.

От първия момент разбрахме, че на нея не може да се разчита, тъй като няма никаква експертиза и не разчитахме на подкрепа, но да ни пречи по толкова брутален начин - не очаквахме.

Докато се мъчи да ни вмени някакви милиони, явно се налага да й обясним, че след намаляване на ДДС и окончателното приключване на кризата с COVID-19, приходите от данъци и осигуровки за нашия сектор са се увеличили, а не са намалели. Твърдението за милионите само доказва, че Динкова дори не си е направила труда да провери въпросните данни, а говори наизуст, само с цел да ни атакува.

От 2019 година насам наистина ни се налага да участваме в управлението на кризи. Първо тази, създадена от пандемията, а след това и от войната в Украйна. Оценка как сме се справили, няма да си даваме, но е факт, че в момента ни се налага да се справяме с кризи, в които директно участва и дори създава държавата и ресорният ни министър. 

Министър, който дори не направи опит да помогне за спирането на нелогичните ремонти и тировете по пътя към морето, които по традиция стартират в петък и приключват в неделя. В резултат, на които туристите висят в многочасови тапи.

Изумени сме, че Динкова твърди, че ако не преосмислим поведението си, щяло да й бъде трудно да ни защити. Използваме случая да я уведомим, че да се защитаваме, можем и сами. През толкова битки преминахме през последните три години, че не са много секторите, които могат да се доближат до преживените от нас емоции. И като ни се пречи, оцеляваме, но е по-добре държавата да помисли за туризма си и хората, които го развиват.

И понеже госпожа министърката изрази съмнение в подкрепата, която получаваме от членовете си, създадохме бърза анкета с два въпроса: Трябва ли министърът на туризма да подаде оставка след позицията й срещу СЗБ и БАЗ? ОТГОВОР: ДА - 98 % и Не – 2%. И Подкрепяте ли позицията на СЗБ и БАЗ срещу Комисията на потребителите по повод скандала със стековете? ОТГОВОР: ДА - 93,9 и НЕ – 6,1. Това само за инфо на госпожата, която не защити в комисия важни за нас поправки в бюджета. Не че сме очаквали да го направи, не очакваме и занапред.

Както се разбра Динкова не обича да чете и да търси информация, та отново ще й я дадем ние: Според актуално изследване на Евростат България е с най-евтините хотели и ресторанти в ЕС.

Ресорният министър трябва да се бори за по-добри условия за развитие на сектора, който обслужва. Нашият не го прави! Липсата на политическа култура и опит в бранша обаче води до грешни решения, с които се заемат позиции, създаващи кризи, които ни се налага да управляваме.

Съжаляваме, ако някой наш лоялен клиент се е засегнал от вчерашната ни позиция и искрено му се извиняваме. Но това не означава, че няма да защитаваме колегите си, когато са прави. Както и да ги критикуваме, когато грешат.

Водени от горното Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията искаме оставката на министъра на туризма Зарица Динкова. За съжаление, това няма да оправи щетите, които нанесе по сектора само за няколко седмици, но все пак ще бъде крачка в правилната посока…

Припомняме, че Конфедерацията на българския туристически бизнес и Алиансът на туристическата индустрия в България изразиха твърдото си несъгласие с обявената кандидатура на Зарица Динкова за министър на туризма.

“Държим да подчертаем, че нямаме нищо лично против госпожа Зарица Динкова. Но след заявката, че в правителството, което предстои да се гласува, ще влизат сериозни експерти сме категорични, че тя не е такъв в нашия бранш. Не сме съгласни и няма да подкрепим хора, които не разбират от материята, да оглавят висшата държавна институция, от която сме пряко зависими.

През последните дни българският туристически бранш проведе обстойни разговори относно бъдещето на сектора. Осъзнавайки напрегнатата обстановка, настоятелно потърсихме среща с хората, които водят разговори за съставянето на правителство. Не стигнахме до такава!

Желаехме да изложим нашите виждания за развитието на туризма и управлението му. Имахме конкретни предложения, които искахме да изложим. Не намерихме кой да ги чуе! Считаме, че е редно мнението ни да се вземе под внимание или поне да бъде чуто. Не беше!

Вярваме, че българският туризъм има достатъчно доказани експерти, които могат да помогнат за съживяването му след изключително тежките последни години. Мислим, че това би било в интерес на всички ни. Госпожа Зарица Динкова не е сред тях!

Българският туризъм не е част от Плана за възстановяване и развитие, страда от липса на кадри поради множеството рестрикции, на които беше подложен и очевидно е неглижиран от страна на държавата.

Не вярваме, че е полезно толкова важен отрасъл от българската икономика да се управлява от хора, на които нямаме довери и които са със съмнителна експертиза“, пишат в своя позиция от туристическия бранш.

“Категорични сме, че госпожа Зарица Динкова не е човекът, който може да ръководи бранша ни! Не поставяме под съмнение цялостната й компетентност, но виждаме, че тя няма такава в сектора ни.

В тези трудни времена е необходимо да се предприемат спешни мерки и няма време, който и да било да се учи наш гръб.

Надяваме се, че ще се преразгледа обявеното предложение за министър на туризма. В противен случай, ние заявяваме категорично, че няма да влизаме в отношения с министерството и ще защитим интересите си с всякакви разрешено от закона средства.

Настояваме за срещи с отговорните за управлението на държавата хора, каквито до момента не се състояха и за смяна предложения министър!“, посочват още в позицията си от туристическия бранш.

Членове на КБТБ са Българско конгресно бюро – БКБ, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска туристическа камара, Национален борд по туризъм.

Членове на АТИБ са Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти (АБТТА), Асоциация на Екскурзоводите в България (АЕБ), Асоциацията на специализираните експерти в туристическата индустрия (АСЕТИ), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Сдружение на туроператори и туристически агенции „Обединение Бъдеще за Туризма“ (ОБТ).

Коментари

Новини Варна