IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:20 | 1 август 2023
Обновен: 12:41 | 28 април 2024

Зам.-окръжният прокурор на Стара Загора подаде оставка под давление на Сарафов

Съюзът на съдиите защити Татяна Гьонева

По материала работи: Слав Велев
Зам.-окръжният прокурор на Стара Загора подаде оставка под давление на Сарафов

Сарафов поиска и получи оставката на Георги Видев - заместник окръжния прокурор на Стара Загора. Именно прокурор Видев се е явил на делото в Окръжния съд, на което е пледирал по-лека мярка за Георги Николаев.

Екип от прокурори от ВКП ще проверява работа на Видев, както и на прокурорката от районната прокуратура Десислава Първанова, която е първият наблюдаващ прокурор по разследването за обезобразеното 18-годишно момиче, предаде БНТ.

Ако е нужно, прокурори от ВКП ще окажат помощ на разследващите в Стара Загора.

В същото време Съюзът на съдиите в България излезе с позиция по повод случая с нараненото с макетно ножче 18-годишно момиче от Стара Загора и отношението към съдебния състав от Окръжния съд.

"Във връзка с публично разпространената информация за наказателно производство, свързано с упражнено физическо насилие над млада жена и разразилите се дискусии по отношение на правилността на съдебния акт на Окръжен съд Стара Загора, с който е отменена мярката за неотклонение на обвиняемия, си позволяваме да внесем някои разяснения по фактите и правото, защото единствено задълбочаването на знанието за правните средства за защита и функционирането на съдебната власт може да успокои обяснимата обществена тревожност и възмущение, като същевременно бъде ясен знак към всеки пострадал от престъпление, че държавата разполага с власт и инструментариум да го защити адекватно", се казва в позицията.

Ето какво написаха още от Съюза на съдиите: 

"Същевременно само повишаването на информираността и укрепването на правната култура би осигурило и цивилизован справедлив процес на всеки обвинен в извършване на престъпление. Насилието над всеки човек е правно и човешки нетърпимо. Всеки пострадал разполага с правни средства за защита, а всеки насилник носи юридическа отговорност. 

Видът на отговорността и неговата тежест зависят от тежестта, и обществената опасност на извършеното. От друга страна, обективната и професионално насочена обществена осведоменост е и адекватната основа, върху която гражданите могат да обсъждат съдебните актове, а органите на съдебна власт, в случайна необходимост – да предприемат съответните действия за задълбочаване на професионалните дебати по определени теми и за собственото си професионално развитие.

I. Публично достъпните факти, които е допустимо да бъдат обсъждани в хода на неприключило разследване и с уважение към презумпцията за невиновност, са следните: 1. В края на юни 2023 г. е започнало досъдебно производство на Районна прокуратура Стара Загора за извършено престъпление срещу телесната неприкосновеност на жена, току-що навършила пълнолетие.

2. Привлечен в качеството на обвиняем за средна телесна повреда е мъж, за когото се твърди, че е познат на пострадалата.

3. Прокурор при Районна прокуратура Стара Загора е сезирал Районния съд Стара Загора с искане да наложи на обвиняемия мярка за неотклонение задържане под стража. Районният съд удовлетворява искането. 

4. По жалба на обвиняемия на 05.07.2023 г. съответният въззивен съд отменя определението на Районния съд, като, видно от публикуваното на официалния сайт на институцията прессъобщение, приема за правилна преценката на първостепенния съд, че съществува обосновано от доказателствата предположение, че обвиняемият е нанесъл на пострадалата многобройни травматични увреждания, но те, заедно и поотделно, според заключението на съдебномедицинската експертиза са ѝ причинили временно разстройство на здравето, неопасно за живота, което съответства по медико-биологичните си характеристики на леката телесна повреда.

5. В съдебното заседание прокурорът при Окръжна прокуратура - Стара Загора предлага на съда да отмени определението на районния съд и взетата от него мярка за неотклонение, отново позовавайки се на заключението на съдебномедицинската експертиза.

6. Случаят става публично известен в периода 28.07. - 30.07.2023 г. и поражда силни граждански реакции на съпричастие към пострадалата и тревога за нейната сигурност и развоя на делото.

7. На 31.07.2023 г. обвиняемият е привлечен с второ обвинение за две закани с убийство на пострадалата, отправени чрез интернет приложение, осъществени преди упражненото физическо насилие. Органите на досъдебното производство (разследващите и прокурорът) съобщават, че информацията за тези закани е получена не в началото на разследването, а сега.

II. Разяснения по правото, възможностите за защита, включително защитата от общността чрез критика на съдебните актове и нейните предели на допустимост

1. Първото, което всеки, който не е орган на конкретния наказателен процес (разследващ, прокурор и съдия), е почтено да съобразява в обществената дискусия е, че не познава доказателствата по делото, т.е. да осъзнава рисковете, че не знае всичко, което е необходимо, за да си изгради вярна представа за конкретната история, за отношенията между пострадалата и обвиняемия, за извършените действия, за естеството и тежестта на нанесените увреждания, за доказателствата за самоличността на извършителя.

3. Мярката за неотклонение не е наказание, т.е. чрез нея не се въздава справедливостта; не се признава подсъдимият за виновен, съответно пострадалият не получава своето дължимо удовлетворение и защита. Тя е процесуален инструмент, който освен че не се налага по дела, водени по тъжба на пострадалия, не се налага и по всяко дело, по което прокурорът повдига обвинение. 

4. По дела, по които поначало не е допустимо налагане на мярка за неотклонение, органите на МВР могат да извършват компетентна превантивна работа, като предупредят писмено обвиняемия да стои на дистанция от пострадалия, ако има нужда от такава защита, и периодично да проверяват дали обвиняемият се съобразява с предписанието. В конкретния случай няма публично достъпна информация от компетентните органи, нито твърдения в медиите, че след 05.07.2023 г. обвиняемият е предприел действия, застрашаващи сигурността и неприкосновеността на пострадалата, след като Окръжният съд е отменил мярката му за неотклонение. 

5. Предвидени са условия и ред за осигуряване на специална защита от страна на държавата на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, и на лица, пряко свързани с тях, когато не могат да бъдат защитени със средствата, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс (Закон за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство). Тази защита е възможна за пострадали от тежки престъпления, каквито са тези, за които обвиняемият е привлечен вчера.

6. "Лека телесна повреда" е правно понятие, с което НК нарича една от степените на насилствено накърняване на телесния интегритет на човек. В този смисъл квалифицирането на телесната повреда като "лека" от прокурора или от съда не омаловажава претърпяното от пострадалия.

7. Не всяка лека телесна повреда се преследва по тъжба на пострадалия. В НК са предвидени по-тежко наказуеми състави за причиняване на лека телесна повреда (например – извършената в условията на домашно насилие и извършената с особена жестокост). 

Прокурорът е този, който в досъдебното производство решава на кого и за какво престъпление да повдигне обвинение.

8. Наказателните производства за престъпления, които се преследват по тъжба на пострадалия, са ефективен способ за ангажиране на наказателната отговорност на извършители на такива деяния.

9. Разпространяването на снимки на пострадалата, дори когато се твърди, че първоизточникът са нейните близки, също може да се превърне в акт на жестокост, независимо от добрите намерения за постигане на прозрачност на органите на наказателния процес и в крайна сметка – на справедливост. 

10. Постижение на цивилизацията, което има дълбок резон, е обвиненият в извършване на престъпление да се смята за невиновен до влизане в законна сила на присъда, с която се установява противното – че е извършено престъплението, за което прокурорът или частният тъжител е повдигнал обвинение, и подсъдимият е този, който го е извършил. 

11. Отношението към съдебния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-вече към съдията докладчик също представлява наш общностен провал:- на съдиите - защото очевидно не сме били достатъчно ефикасни да отстояваме ценностите на правосъдието, така че да заслужим доверието да бъдем чути спокойно;- на политическите власти - защото не са провели достатъчно убедителни политики, които да разясняват защо е вредно съдът да се обяснява извън делото;- на всички нас - защото позволихме призиви за линч на съдията, разпространяване на нейни лични снимки, на снимки на нейната къща с посочване на населеното място. 

Съюзът на съдиите в България се ангажира до края на 2023 г. да проведе професионални дискусии във всички съдебни райони, за да обсъдим как съдът ефективно да използва правомощията си за защита на жертвите на насилие и има ли нужда от законодателни промени в тази насока".

Насилникът от Стара Загора работел незаконно като охранител, кметът привика собственици на заведения

Кметът на Стара Загора коментира, че експертизата по случая с обезобразеното момиче за лека телесна повреда е опорочена. Живко Тодоров очаква хората да продължават гнева си, както направиха и снощи в редица градове на страната.

Такава е и заявката на организаторите - протестите да продължат.

Под повърхността на случая с обезобразеното 18-годишно момиче се очертават все повече проблеми.

Оказа се, че насилникът Георги Николаев незаконно - на тъмно е работел като охранител в заведение в града, след като има две влезли в сила присъди за нанасяне на лека телесна повреда. Именно неговото утежнено съдебно минало пречи по закона за частната охранителна дейност той да изпълнява такава функция.

Тези констатации предизвикаха и спешна среща между кмета на Стара Загора и директора на областната дирекция в града, заедно с представители на местния бизнес със заведения.

"Това, което направихме вчера, е среща с директора на полицията с всички заведения в града и ги предупредихме, че ако при тях работи нерегламентирано, подобни охранители с криминални прояви - ние ще отнемем разрешението за удължено работно време и на практика те ще спрат да съществуват като такива клубове, защото трябва да сме непримирими, нетолерантни изцяло към подобни хора, които разрушават обществения ред и които създават предпоставки с криминални деяния. За съжаление полицаите не може да окаже контрол в случая, защото по Закона за охранителната дейност, те няма как да докажат, че той работи нерегламентирано, но ние като община можем да предприемем съответните мерки", каза Живко Георгиев, кмет на Стара Загора.

Случаят повдига и въпросът по какъв начин Георги Николаев е получавал своето възнаграждение. Дали това са незаконни доходи. Не е ясно дали въпросът е под вниманието на НАП и разследващите.

Първата мярка за неотклонение и освобождаването на Николаев от ареста пък породи правен спор за това доколко и прокуратурата е свършила своята работа и е приложила закона с повдигане на обвинение по правилен начин.

Коментари

Новини Варна