IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
09:20 | 30 юли 2023
Обновен: 19:26 | 28 април 2024

Гняв се трупа в обществото заради нарязаното с макетен нож момиче

Извършителят е пуснат от съдията, телесната повреда била...лека

По материала работи: Ставри Таргов
Гняв се трупа в обществото заради нарязаното с макетен нож момиче

Втори ден оглушителна тишина от страна на замесените лица в Стара Загора във връзка със зверството в града, при което 18-годишно момиче остана с 400 шева, счупен нос и обръсната глава, след като приятелят ѝ я нападна и обезобрази с макетен нож.

Проговори обаче соченият за извършител Георги Николаев - през чат в социалните мрежи. А полицията задържа друг мъж по сигнал за заплаха на близка на жертвата на бруталната агресия.

Последствията от деянието първоначално са окачествени като средна, а след това - като лека телесна повреда, а Георги Николаев е на свобода и работи като охрана в известно заведение в Стара Загора.

На фона на бурното обществено възмущение от случая и чувството за чудовищна липса на правосъдие - и вчера пред БНТ отказаха да говорят лекарите, които са обработили травмите на момичето.

А окръжният съдия по делото Татяна Гьонева, която на практика оставя без мярка обвиняемия Георги Николаев, не отговори на телефонните ни обаждания.

От прокуратурата съобщиха, че създават екип от наблюдаващи прокурори за ускоряване на разследването.

Полицията в Стара Загора потвърди автентичността на скандалния чат, който изтече в социалните мрежи. В него приятелка на обвиняемия Георги Николаев Господинов го пита как може да направи такова нещо:

 - Как не те е срам?

Да го направиш това

 Страшно нещо е много

 Не съм го очаквала от тебе!

 - Абе, не говори глупости, нито едно доказателство няма, просто показанията на една наркоманка. Влюбена и ревнува и тва е.

От бивша негова колежка, която се страхува да застане пред камера стана ясно, че Георги и нарязаната жена са били колеги в старозагорски клуб:

"Тя е била барманка, той си е бил охранител. Обаче доколкото знам те са имали връзка от 2-3 години. Те са заедно от 2-3 години."

В полицията в Стара Загора жена на 40 години е подала жалба, че е получила заплахи в социалните мрежи във връзка със скандалния случай. Задържан е 26-годишен мъж като съпричастен към заплахите. По информация на БНТ става дума за близък на обвиняемия Георги Николаев. Заплахата гласи:

"Внимавай какво пишеш за Георги напред назад, за да не видиш едно бяло БМВ да кара след теб скоро."

Потърсихме Георги Николаев в дома му, но не го открихме.

А от районната прокуратура в Стара Загора съобщиха, че ускоряват действията по разследването за 18-годишното обезобразено момиче. Констатирано е, че се касае за случай, който разкрива фактическа и правна сложност и висока степен на обществена опасност на деянието.

Създава се екип от наблюдаващи прокурори и ще се изготви допълнителна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица – лекари от различни области на медицината. Целта е да има заключения в най-кратък срок.

Казусът предизвика остра обществено недоволство и от факта, че медицинска експертиза от средна се променя в последствие на лека телесна повреда.

Според Симеон Ананиев от Асоциацията на вещите лица, за да се направи обективна експертиза е необходима много работа:

 "Не искам да защитавам никого, но се преекспонират нещата и то със задна дата, тоест, не е направено навремето необходимото, затова трябва да се види досъдебното досие, кой е лекарят, как е приета, в какво състояние, сама ли е дошла, това всичко го има.

Назначаването на такава съдебна експертиза със съответните комплекси ще даде отговор на всички въпроси, много е важно въпросите да бъдат зададени правилно - време, какъв е вида на повредата, отразило ли се е на психичното здраве."

Защо при такъв скандален случай не е изискана подробна тройна експертиза още от началото не е ясно, когато става дума за интервенции с 400 шева. Още по-голямо недоумение в обществото буди и освобождаването на обвиняемия Георги Николаев само след 72 часа.

Окръжният съдия по наказателно дело срещу 26-годишния Георги е Татяна Гьонева Коева. Въпреки многократните опити да се свържем с нея, не успяхме да я открием, съобщава БНТ.

Министър Славов призова разследващите за обективно разследване на случая с малтретираното момиче от Стара Загора

В Фейсбук профила си правосъдният министър Атанас Славов призова за независимите разследващи органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес.

В официална позиция, изпратена до медиите, от ПП-ДБ казват, че като политици дължат на хората в България законодателство, което да осигурява справедливост.

Пълна подкрепа за пострадалото момиче даде и кметът на на Стара Загора Живко Тодоров:

"Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Призовавам всички старозагорци в понеделник в 18:00 ч. да изразим своята позиция!"

А в подкрепа на пострадалото момиче и срещу действията на институциите в социалните мрежи се организира протест и пред Народното събрание в понеделник в София.

Коментари

Новини Варна