IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:45 | 22 август 2023
Обновен: 10:22 | 1 май 2024

„Галъп“: 70% от българите искат 3 март за национален празник

Президентът си остава най-харесваната фигура

По материала работи: Слав Велев
„Галъп“: 70% от българите искат 3 март за национален празник

70% от българите са против смяната на датата на националния празник. Това показват резултатите от последното проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан", предаде Радио Варна. Фокусът в допитването са предложенията за промени в Конституцията. Изводите, които могат да бъдат направени са, че сред мнозинството от хората няма конфликт по отношение датата на националния празник. Противопоставянето е по-скоро между две малки групи от обществото. 

Това коментира Яница Петкова от „Галъп“. 

Един от експерименталните въпроси, който зададохме - чисто провокативно е, има ли празник, който харесват повече - между 24 май и 3 март. Мнозинството от запитаните казват, че харесват двата празника поравно, каза Петкова. 

За повечето от запитаните такъв проблем не съществува, този дебата не е на дневен ред, обясни още тя. Широко обществено желание за промяна няма, допълни Петкова. 

Идеите за намаляване правомощията на президента също не събират подкрепа сред допитаните. 

Президентът си остава най-харесваната фигура. Самият механизъм, по който се избира, обуславя той да е най-харесван и съответно да събира високо обществено доверие, обясни още социологът. Според нея в обществото ни се е установила  нагласа, че много набързо и на коляно се предлагат промени в конституцията, които следва да решават системни проблеми. По-голямото равнище на неодобрение за такава промяна идва от създаденото усещане, че предложенията преследват някакви конкретни политически казуси и разрешаване на текущи конфликти, изрази мнението си Петкова.

Според проучването - не се одобрява и предложението хората във властта да имат право на двойно гражданство.

Коментари

Новини Варна