IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:20 | 23 юли 2023
Обновен: 14:58 | 3 май 2024

24 май да стане национален празник и да има ново име, предлагат от ПП-ДБ

Управляващата коалиция обяви проект за конституционни промени

По материала работи: Слав Велев
24 май да стане национален празник и да има ново име, предлагат от ПП-ДБ

Снимка: БНТ

"Продължаваме промяната-Демократична България" представиха свой проект за конституционни промени.

Сред предложенията е националният празник на България да се отбелзва на 24 май, като денят бъде преименуван на "Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата". Другият основен акцент е преструкурирането на съдебната власт.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че проектът е резултат от дългогодишни усилия на демократичната общност, а в последните месеци текстовете са обсъждани на различни нива и в парламента с ГЕРБ и ДПС.

"Става дума за законопроект, който третира три големи въпроса - ядрото е в необходимото преструктуриране на съдебната власт и модела на управление чрез разделянето на ВСС и ограничаването на безконтролната власт на главния прокурор".

Основните предложения, заложени в проекта са:

  • въвеждане на стандарт за конституирането на независимите регулаторни и контролни органи;
  • реформиране на института на служебните кабинети;
  • възможност на индивидуална конституционна жалба от всеки гражданин;
  • мандатност на кметовете на общини;
  • промяна на датата на националния празник - 24 май;
  • мандатът на главния прокурор да стане 5 години.

Името на празника "24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" бе променен на "24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност". Това реши окончателно парламентът в края на 2020 г. с промени в Кодекса на труда и с подкрепата на депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ВОЛЯ.

Предложението за промяна на името бе на ВМРО. Първоначално идеята им бе 24 май да бъде "Ден на българската писменост, просвета и култура". Чуха се обаче критики, че така се омаловажава общославянската значимост делото на Светите братя Кирил и Методий. По темата бе направена и обществена дискусия и така се стигна до финалния вариант - "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

Коментари

Новини Варна