IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:15 | 2 октомври 2023
Обновен: 22:04 | 25 април 2024

Какво искат протестиращите? Вижте 6-те искания на миньори и енергетици

БСП настоява за извънредно заседание на парламента заради продължаващите протести

По материала работи: Слав Велев
Какво искат протестиращите? Вижте 6-те искания на миньори и енергетици

Кадър: БНТ

6 са исканията на протестиращите миньори и енергетици, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа". Първото от тях е за осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

Друго искане е за незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 и 12 януари 2023 г.

Протестиращите, според КТ "Подкрепа", искат и веднага да се започне изработване на енергийна стратегия до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност е друго искане. Настоява се още за прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалните планове (ТП) на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

Шестото искане е за "категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони".

Продължават протестите на миньорите и енергетиците и днес. Вече четвърти ден са затворени възлови точки на движение в Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия". Вчера протестиращите не приеха поканата на министър-председателя акад. Николай Денков за среща.

Внасяме днес писмо до председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков за свикване на извънредно заседание на парламента, обяви председателят на ПГ на „БСП за България“ и на БСП Корнелия Нинова на пресконференция във връзка с продължаващите четвърти ден протести на енергетици и миньори в страната, предаде БТА.

От левицата искат утре или вдругиден Желязков да свика извънредно заседание на НС, на което да бъде обсъдено предложението на опозицията от петък парламентът да възложи на Министерския съвет да отмени решението си за изпращането на териториалните планове за справедлив преход, да поиска едномесечна отсрочка от Европейската комисия, през който да се разговаря със синдикати, работници, парламентарно представени партии, за да се намери най-доброто решение.

Ситуацията с протестите на енергетиците се влошава, натяга се допълнително напрежение, затова предприемаме конкретни стъпки, посочи Нинова. „Днес Борисов отново в типичен стил, стоейки отстрани, така малко правейки се на „умряла лисица“, дава съвети и критикува ПП-ДБ, но нека не забравяме, че проблемът започна от неговото управление и че в момента ГЕРБ държат ключа за решаването на тази криза“, коментира тя. Ако ГЕРБ и Борисов са с чисти намерения да решат кризата и да спасят българската енергетика, да подкрепят с гласовете си нашето предложение от петък, добави Нинова.

Коментари

maggbg ( преди 6 месеца )
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: ----- https://marketl.ink/biocos
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна