IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:00 | 14 октомври 2023
Обновен: 14:04 | 27 април 2024

България е на 23-то място в глобалния индекс на глада

Пред нас се нареждат държави като Уругвай, Узбекистан и Коста Рика

По материала работи: Слав Велев
България е на 23-то място в глобалния индекс на глада

Инфографика: Pixotab

Глобалният индекс на глада отреди на България 23-то място в света. Гладът е нарушение, което продължава да засяга много части от света и има сериозни последици върху здравето и благосъстоянието на хората. Глобален индекс на глада (GHI) на Concern Worldwide и Welthungerhilfe за 2023 година играе ключова роля в измерването на разпространението и влиянието на глада на глобално, регионално и национално ниво. Целта на този индекс е да насърчи действия за намаляване на глада в света, съобщава Pixotab.

По резултатите на GHI за 2023 г., България заема 23-то място от общо 125 държави с достатъчно данни за изчисляване на индекса. С резултат от 5,4, нашата страна постига ниско ниво на глад, което е обнадеждаващо и показва напредък в борбата с глада. Пред нас се нареждат държави като Уругвай, Узбекистан и Коста Рика, а след нас в класацията са Казахстан, Армения и Русия. Съседните ни държави Северна Македония, Румъния, Сърбия и Турция също постигат добри резултати и се подреждат в топ 20.

Този резултат показва, че България е постигнала значително подобрение в борбата с глада в сравнение с предходните години. Все пак, стойностите на GHI са още важно напомняне, че все още съществува глад и нужда от допълнителни усилия за намаляването му.

Централноафриканската република, Мадагаскар и Йемен заемат последните позиции, отбелязвайки тревожната статистика, която се разглежда като истинско предизвикателство за световната общност. С техните резултати от 42,3, 41,0 и 39,9 съответно, тези държави са на ръба на хранителната криза, което налага сериозно безпокойство.

Виж: Кои са най-гладуващите нации в света

GHI за 2023 г. обхваща данни от 136 държави като за 125 от тях бяха достъпни достатъчно данни за изчисляване на индекса. Това представлява нарастване на броя на страните в сравнение с предишната година, когато бяха анализирани данни от 121 държави.

Индексът се базира на четири ключови показателя: недохранване, спиране на растежа при деца, изтощение при деца и детска смъртност. Стойностите на тези показатели се използват за изчисляването на GHI резултат по 100-точкова скала, където 0 означава най-добрия възможен резултат (без глад), а 100 е най-лошият. Този индекс разделя страните на различни класации в зависимост от тежестта на глада, като нисък резултат означава по-малка тежест на глада.

Важно е да продължим усилията си в борбата с глада и да насърчаваме иновации и политики, които да подобрят ситуацията не само в България, но и в целия свят. Глобалният индекс на глада продължава да бъде инструмент, който ни помага да следим напредъка и да насочваме ресурсите си към намаляване на глада и постигане на по-добро бъдеще за всички.

Глобален индекс на глада отреди на България 23-то място в света

Коментари

Новини Варна