IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
15:40 | 18 октомври 2023
Обновен: 10:08 | 29 април 2024

37 българи и семействата им искат евакуация от Газа

Не съществуват данни за нашенка, предполагаем заложник на Хамас

По материала работи: Слав Велев
37 българи и семействата им искат евакуация от Газа

37 българи и семействата им искат да напуснат Ивицата Газа, съобщи ресоният министър Мария Габриел. В контакт сме с посолствата в Тел Авив, Кайро и Рамала, търсим възможности за съдействие за тяхната евакуация. Такава в момента не е възможна, тъй като няма договореност за отваряне на пункт Рафа, обясни Габриел.

"Имаме списък с потърсилите евакуация и техните семейства. Този списък е предаден на израелските и египетските власти. Очакваме разрешение те да напуснат Газа и да влязат в Египет. Посолствата ни в Рамала и Тел Авив са готови да им окажат съдействие да напуснат Газа, когато това е възможно", заяви външният министър, предаде БНТ.

Габриел напомни, че още преди дни, миналия четвъртък, е дала указания за повишаване нивото на сигурност в нашите дипломатически представителства, включително и в Ливан, следим ситуацията да реагираме, ако има ескалация.

В базите данни на МВР не съществуват данни за жената, която е предполагаем заложник на Хамас. Това заяви премиерът Николай Денков след заседанието на Министерския съвет.

Премиерът коментира и думите на Румен Радев от по-рано днес, който заяви, че управляващите са обявили война на президентството:

“Вчера погледнах отново какво е написано в Конституцията - единението на нацията. Очевидно е решил, че има други приоритети. Аз винаги съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. От другата страна не виждаме позитивен подход в това отношение. Аз не съм във война с никого, изпълняваме своите задължения. Това, че всеки повод се използва за критика, е проблем на другата страна".

Коментари

Новини Варна