IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:00 | 10 ноември 2023
Обновен: 21:40 | 28 април 2024

ЕК започва разследване срещу България заради "Лукойл"

Пеевски за дерогоцията: Трябва да отпадне веднага

По материала работи: Слав Велев
ЕК започва разследване срещу България заради "Лукойл"

Европейската комисия (ЕК) започва разследване срещу България, след като стана ясно, че руската компания "Лукойл" се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 млрд. евро. Ще започна да изпраша конкретни въпроси за този случай. Това каза Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на Нова телевизия, предаде Actualno.com.

Припомняме, че вчера беше публикувано разследване на "Политико" за това как от бургаската рафинерия са натрупали печалбата чрез дерогацията, позволяваща на България да продължи да внася руски суров петрол до 31 декември 2024 г. ОЩЕ: По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ.

ЕК реално очаква България сама да направи законови промени, за да не се заобикалят санкциите. "Обърнахме внимание на това и помолихме българите да дадат обяснение", е казал висш представител на ЕК, пожелал анонимност, пред "Политико". „Износът на продукти позволява на „Лукойл“ да се поддържат високи цени на горивата у нас. Според нас цените трябва да са с около 35-40 стотинки по-ниски по бензиностанциите, ако няма износ“, каза още Владимиров.

„Анализът показва, че „Лукойл“ генерира близо 1 млрд. евро приходи от изнасянето на горива извън България. С това нарушава деругацията. Разгледали сме два типични случая, но те са много повече. Единия товар е директен износ за Холандия на мазут. Дерогацията е написана така, че да може да се заобикаля, но това не означава, че не е нарушена. Тя позволява износ към трети страни. Така че този товар към Холандия е нарушение“, заяви експертът.

В същото време лидерът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски коментира случая с "Лукойл". Според него дерогацията трябва да отпадне веднага.

"За нас това е много хубаво, защото не бяхме чути много дълго време. Виждаме, че от тези международни разследвания всичко, което говорим е факт. Това трябва да приключи веднага в България. Обяснения от типа "това е станало навън, няма проблем, митниците не са констатирали такова нещо. Е, ако не се произвежда тук, ще може ли това гориво да излиза", запита той.

По негови думи ако се спре това производство по този начин - няма да излиза, информира Дарик.

Денков: Завеждам дело срещу хората, които говорят за „хранилката „Лукойл”

Той коментира и кога, според него, трябва да отпадне дерогацията - "трябва да се случи веднага това нещо и да има съгласие, защото ако това не се случи - партиите, които не го подкрепят са про-Путин партии". Той припомни, че днес е 10-ти ноември и по негови думи демокрацията може да си отиде точно от "про-Путин партии в България".

Коментари

Новини Варна