IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:40 | 1 декември 2023
Обновен: 20:32 | 3 май 2024

Денков: От правителството няма смисъл, ако не се върнем в правилната посока

С избора на този подуправител на НЗОК бяха нарушени два принципа, заяви премиерът

По материала работи: Слав Велев
Денков: От правителството няма смисъл, ако не се върнем в правилната посока

Снимка: БГНЕС

Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство. Така премиерът Николай Денков коментира критиките на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски към него от последните дни.

Според министър-председателя с избора на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК са нарушени два принципа. „Първият - че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблеми. Аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата”, подчерта той.

По думите на Денков назначаването на Мавров на позиция, която е свързана с разпределянето на над 8 млрд. лв. годишно е проблем. „ГЕРБ и ДПС знаят това. Миналата седмица съм наредил до председателя на парламента Росен Желязков да бъде изпратен този доклад, за да бъдат информирани и да знаят за кого става дума”, каза още премиерът.

Министър-председателят поясни, че договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни. „Но вчера абсолютно силово, със съдействието на „Възраждане”, ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Защо е важно това – не само заради конкретните възможности за злоупотреби в НЗОК, които трябва да предотвратим, а и заради това, че беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, дори фатален за развитието на България, ако той бъде приложен при гласуването на Конституцията и избора на състав на Антикорупционната комисия и регулаторите”, е мнението му.

Денков обяви, че от две седмици от ГЕРБ бавели приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия. „Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите и изпълнението на управленската програма, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът”, коментира още премиерът.

„Вчера много ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока. Разговаряхме с ръководителите на ПГ на ПП-ДБ, че ние трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл”, категоричен е Денков.

По думите му единственият смисъл правителството да работи е, ако България се движи в правилната посока, особено сега, когато сме „на една ръка” разстояние от Шенген. „Какво означава да напълним Антикорупционната комисия с хора като този, когото гласувахме вчера. Това означава да превъртим играта отново и да се окаже, че хора със съмнителна репутация се опитват да управляват България – в това няма да участваме”, предупреди той.

Коментари

Новини Варна