IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
15:00 | 29 юли 2023
Обновен: 22:42 | 26 юли 2024

НЗОК има нов шеф

Неговата номинация бе издигната от ПП-ДБ

По материала работи: Ставри Таргов
НЗОК има нов шеф

Станимир Михайлов

На заседание късно през нощта народните представители избраха за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Той беше единственият кандидат за поста, а неговата номинация бе издигната от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

За него гласуваха 137 депутати, 46 бяха "против", въздържали се нямаше. Кандидатурата му основно беше подкрепена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а против нея бяха "Има такъв народ" и "Възраждане".

Маргарита Генчева от „Възраждане“ коментира, че при изслушването му в здравна комисия на част от въпросите Михайлов не е дал отговор, а друга част от отговорите са били неубедителни.

В изложението му пред комисията не чухме нищо за реформи, как ще бъдат решени тежките проблеми в системата, като доплащането от пациентите, например, коментира също Генчева.

Искаме от трибуната да чуем отговори на медийни публикации относно нотариалните сделки за покупко-продажба на имот в центъра на София, посочи тя.

Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ отбеляза, че личността на управителя на НЗОК винаги е била от изключителен обществен интерес. Депутатът отбеляза, че са задали редица въпроси, както и техните колеги в здравна комисия, и никак не били удовлетворени от отговорите. Колегите му Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова поставиха на Михайлов въпроси, касаещи сделка с недвижим имот, както и с акционерно дружеството.

Много въпроси, много обвинения, направени тук от трибуната, и всички те са извън същината на въпроса за професионалните качества на Станимир Михайлов, коментира Росица Пандова-Йовкова от „Продължаваме Промяната–Демократична България“.

Тя отбеляза, че на заседание на комисията по здравеопазване е бил изслушан кандидатът за управител на НЗОК. Това, което се случи, ме изненада в контекста на зададените въпроси към него, каза тя.

Според нея в общия случаи те били насочени към неговото личностно компрометиране, а на заден план останали въпросите по същество относно бъдещото управление на НЗОК.

По думите ѝ Станимир Михайлов е с брилянта професионална репутация в областта на банковото дело и е доказал, че може да управлява средства. Според нея серията от атаки, на които е бил и е подложен, и спекулациите по негов адрес, са насочени към уронване неговия авторитет.

Единствената цел е пълното му дискредитиране като професионалист и достоен човек, смята депутатът. Тя добави, че от ПП-ДБ подкрепят кандидатурата му.
През последните седмици действително имаше множество публикации, насочени срещу мен с неверни твърдения и манипулации, коментира от парламентарната трибуна Михайлов.

Той обясни, че е отговорил на всички тях по време на изслушването в здравна комисия и след това в специално обръщение до медиите, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна