IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
08:00 | 20 декември 2023
Обновен: 21:49 | 26 април 2024

Игнажден е! Започват Мръсните дни

20 декември е черна дата в българската история, aнгло-американската авиация бомбардира София

По материала работи: Слав Велев
Игнажден е! Започват Мръсните дни

Днес православната църква почита паметта свети свещеномъченик Игнатий Богоносец, по познат сред българите, като Игнажден. Вярва се, че от днес започват Новата година и коледните празници. В народните поверия този ден се смята за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление) и прехода от старата към новата година. 

Българите особено тачат този голям християнски празник. За него е типичен обредът “полазване”. Домакините следят какъв човек ще прекрачи най-напред прага им. Щом първият гост е добронамерен и заможен стопанин, вярват, че годината ще е имотна.

Когато гостът-полазник влезе вкъщи, задължително трябва да донесе със себе си дребен дар. Първият гостенин се кани на трапезата и се гощава обилно, както изисква българското гостоприемство. На трапезата днес задължително трябва да има: боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, туршия, пита с мая и кравайчета.

На празника не бива да се изнася нищо от къщи, за да не “излезе берекетът” от дома. Не се иска и не се дава нищо на заем. От Игнажден започва и събирането на коледарските дружини. 

Днес имен ден празнуват всички с имената Игнат, Искра, Искрен, Огнян, Огняна, Светла, Светослав, Пламен и Пламена. Честит празник на всички именици!

Свети Игнатий е роден в град Антиохия, Сирия. Името му е латинско (съответства на Огнян), но според запазени сведения той е с източно потекло. Смята се дори, че е юдеин, тъй като на младини общувал с някои апостоли - Петър, Йоан и Павел, който вероятно го е кръстил. Има и предание, че Игнатий бил онова дете, което Иисус Христос посочил, когато апостолите спорели за първенство, прегърнал го и казал: "Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно". Свети Йоан Златоуст обаче, който живял и служил предимно в Антиохия, в похвално слово за светеца казва, че той не бил виждал лично Христос.

Свети Игнатий бил епископ на църквата в Антиохия в продължение на 40 години. Мъдро, с много любов и голяма загриженост ръководел паството си, без да жали сили. Усърдно проповядвал Божието слово и мнозина довел до познаване на Иисус Христос и вяра в Него като Господ и Спасител. А християните нарекли своя епископ Богоносец, защото той самият казвал, че носи Бога в сърцето си. В записа на мъченичеството му се казва, че Игнатий бил "апостолски мъж във всичко" и "грижливо управлявал църквата в Антиохия", като я превел през гоненията на император Домициан. Според църковния историк Евсевий Кесарийски Игнатий е третият епископ на Антиохия след свети апостол Петър и Еводий. Той пръв въвел пеенето на богослужебните песни от два хора (антифонно), което после било прието и от другите църкви.

Осъден на смърт при император Траян, свети Игнатий бил изпратен за изпълнение на наказанието в Рим. По пътя написал послания до християните в малоазийските градове Ефес, Магнезия, Тралес, Филаделфия и Смирна, както и в Рим, а също и до Поликарп, епископ на Смирна. Свети Игнатий умрял мъченически през 107 г. в Рим, разкъсан от зверове в цирка. 

20 декември е обявен от ООН за Международен ден за човешка солидарност, а у нас днес своя професионален празник честват служителите на Сметната палата.

20 декември е черна дата в българската история. На тази дата през 1943 година, 15 въздушна армия на американската авиация  извършва нападение върху София фиксирано като „терористична бомбардировка“ във военните разработки и планове на Великобритания. Използвани са 150 бомбардировача и двумоторни изтребителя. 

При нападение на англо-американската авиация над София са разрушени 113 сгради, загиват 64 души, над 100 са ранените. При въздушната защита на града Димитър Списаревски извършва за първи път в българската авиация въздушен таран по време на първия си боен полет и загива край софийското село Пасарел, след като сваля един бомбардировач от вражеската ескадрила. Наречен е българската жива торпила.

Българските загуби са два самолета Ме 109G-2, в които загиват поручик Димитър Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев. За Кюмюрджиев (Пилето) излитането на 20 декември е вторият въздушен бой. Няколко дни по-рано, на 10 декември, заедно с поручик Марин Цветков той изпълнява първия си въздушен бой с противникови изтребители.

Други трима български пилоти кацат принудително поради бойни повреди в машините им. Свалени и засегнати от българските изтребители са противникови четиримоторни бомбардировача В-24 "Либърейтър" и седем Р-38 "Лайтнинг". Списаревски и Кюмюрджиев са произведени посмъртно в полковник и поручик.

Коментари

Новини Варна