IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:00 | 13 януари 2024
Обновен: 23:31 | 28 април 2024

Отбелязваме 161 г. от рождението на Алеко Константинов

Днес се навършват 96 години от подвига на Мара Бунева

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме 161 г. от рождението на Алеко Константинов

161 години от рождението на Алеко Константинов се навършват днес.

Големият български писател и общественик е роден на 13 януари (1 януари стар стил) 1863 г. в Свищов в семейството на видния търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови.

Убит е при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев на 23 май 1897 година.

Сред най-емблематичните произведения на Алеко Константинов са пътеписа "До Чикаго и назад" (1894) и "Бай Ганьо. Невероятни разкази за един съвременен българин" (1895), в която създава най-известният сатиричен образ в българската литература. Написал е над 40 фейлетона, цикъла "Разни хора - разни идеали", пътеписите "Какво? Швейцария ли?", "София-Мездра-Враца", "През март в Чепино", "Невероятно наистина, но факт..." и др.

Алеко Константинов е основател на организираното туристическо движение в България. По негова инициатива на 27 август 1895 г. на Черни връх на Витоша е създадено първото туристическо дружество в България - Клуб на българските туристи.

С тържествено честване в Борисовата градина в София ще се отбележат 161 години от рождението на Алеко Константинов - големия български писател, интелектуалец, общественик и основоположник на организираното туристическо движение в България, съобщиха от Българския туристически съюз (БТС). Тържеството ще започне в 11:00 ч. пред бюст-паметника на Щастливеца в Борисовата градина.

На днешната дата се навършват 96 години от подвига на Мара Бунева, разстреляла в Скопие сръбския мъчител Велимир Прелич. Тя е родена в град Тетово през 1901 г.

Учи в гимназията в Скопие, а след края на Първата световна война се премества в София, където завършва висшето се образование.

Омъжва се за офицера от българската армия Христо Хранков.

Брат й Борис Бунев я привлича в редовете на ВМРО. Започва да изпълнява поръчки на революционната организация, като на няколко пъти минава границата с конспиративни задачи.

На 13 януари 1928 г. Бунева убива в центъра на Скопие на Каменния мост на река Вардар Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите.

Прелич е юридически съветник на Скопска Бановина и като такъв е отговорен за Скопския студентски процес срещу дейците на Македонската младежка тайна революционна организация.

Запитана от сръбския офицер, пристигнал пръв на мястото на атентата, защо е убила Прелич, смелата жена отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.“

Мара Бунева умира на следващия ден, 14 януари от раните си.

Погребението ѝ е извършено без свещеник и опело в безименен гроб.

Днес от 14.00 ч. в сградата на Музея за нова история на град Варна, ул. "8-ми ноември" №3, ще се състои безплатна прожекция на документалния филм "Отмъстителката".

Фимът представя драматичната съдба на Мара Бунева, като се опитва да отговори на въпроса как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество.

За Бунева има много определения – героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза – те обаче дават откъслечна представа за тази малко позната жена.

Лентата събира малкото факти и широко тиражираните легенди за живота ѝ, за да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторите и драматичните им съдби.

Коментари

Новини Варна