IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:40 | 2 февруари 2024
Обновен: 23:40 | 26 април 2024

Вижте къде изследват пробите за наркотици и защо бавят резултатите (ВИДЕО)

Има недостиг на специалисти, които да обработват резултатите, оправдават се от МВР

По материала работи: Слав Велев
Вижте къде изследват пробите за наркотици и защо бавят резултатите (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: NOVA

Възможно ли е референтна проба за наркотици да излиза за около две седмици? Това е въпрос, който не спират да си задават много уличени в шофиране след употреба на забранени субстанции и положителни полеви тестове. Проблемът със забавянето на пробите за наркотици на шофьорите продължава. Някои от хората чакат с години, за да докажат невинността си, но през това време губят работата си, заради отнетото им свидетелство за правоуправление. Наскоро правителството обяви, че ще инвестира средства в закупуването на нова апаратура и обучението на повече кадри.

Екип на NOVA влезе в една от лабораториите на Националния институт по криминалистика към Министерството на вътрешните работи. В нея денонощно се изследват референтни проби на шофьори, хванати с първоначално положителни тестове за наркотици.

„Проблемът със забавянето на резултатите от тези проби стана доста сериозен през последните месеци. Решаването му е приоритет за МВР. Тези изследвания се извършват само в четири лаборатории в страната. Това са ВМА София, ВМА Варна, Националният институт по криминалистика и Медицинският институт към МВР. Проблемът е в това, че броят на постъпващите проби надвишава възможностите за обработката им. Оттам идва и натрупването им”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” директорът на Националния институт по криминалистика Анатолий Ангелов. По думите му предстои доставка на допълнително оборудване.

Друг проблем е липсата на достатъчно специалисти, които правят подобни анализи. „В момента обучаваме още двама нови експерти, които да започнат обработката на събраните проби”, подчерта Ангелов.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Коментари

Новини Варна