IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:15 | 19 февруари 2024
Обновен: 11:59 | 2 май 2024

България се прекланя пред гибелта на Апостола

На 19 февруари отбелязваме и Световния ден за защита на китовете и другите морски бозайници

По материала работи: Слав Велев
България се прекланя пред гибелта на Апостола

Днес във Варна и по-голямата част от страната ще бъдат отбелязани 151 години от обесването на Апостола на свободата - Васил Левски с редица прояви. Програмата в морската столица започва в 9:00 часа пред паметника на Апостола в Морската градина. В знак на признателност към делото на Васил Левски ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал и ще бъде отслужена заупокойна молитва. 

Вече коментирахме, че има разминаване в датата на почитането на паметта на Дякона, дължащо се на чиновническа грешка. И истинската дата на неговото обесване по Григорианския календар всъщност е 18 февруари – дата, в чиято полза в последните години, науката ясно се е произнесла. Така, паметта на Апостола на свободата беше почетена още вчера с мащабни събития в редица градове на страната. 

В града на Апостола - Карлово, денят ще бъде отбелязан с възпоменателен митинг-поклонение. В столицата в храм „Св. София” ще бъде отслужена архиерейска панихида. На церемонията пред Паметника на Васил Левски ще присъстват и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В ловешкото село Къкрина и днес продължават събитията по повод годишнината. Още преди обяд ще се проведе традиционният туристически поход от Ловеч до Къкринското ханче. Именно там в 11 часа ще бъде възпроизведено залавянето на Апостола на 27 декември 1872 година. Зрелищната възстановка всяка година привлича хиляди зрители от цялата страна.

На 19 февруари отбелязваме и Световния ден за защита на китовете и другите морски бозайници, по повод годишнина от решението на Международната китоловна комисия за забрана на китоловната промишленост през 1986 г.

Коментари

Новини Варна