IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
14:40 | 18 февруари 2024
Обновен: 20:11 | 26 юли 2024

Варна почете Левски с беседа и заупокойна молитва

Десетки ученици, родители, представители на патриотични организации и рокери се включиха в инициативата „Разкажи ми за Дякон Левски“

По материала работи: Слав Велев
Варна почете Левски с беседа и заупокойна молитва

Десетки ученици и техните родители, представители на патриотични организации, рокери от клуб „Задруга-Хан Крум“ се включиха в инициативата „Разкажи ми за Дякон Левски“.

Организатори бяха църковното настоятелство при православен храм „Св.архангел Михаил“, сдружение за възстановяване на българската слава „Бран“, общинския комитет Васил Левски“ и Регионалното тракийско дружество.

Заупокойна молитва отслужи председателят на храм "Свети Архангел Михаил" отец Георги Стоименов, а по-късно се проведе и беседа за Левски, предаде Радио Варна.

Венци и цветя бяха поднесени на паметника на Апостола в градинката до общината.

Винаги трябва да се молим за душите на нашите сродници, близки и предци, на които дължим свободата, езика, живота си и никога не трябва да забравяме за тях и делото им, призова отец Георги. „Наш дълг и чест е да си припомняме тяхното дело и да не забравяме, че днес спокойно можем да се наречем българи, защото едни хора са отдали живота си за това висше благо и състояние, в което се намираме днес. Не трябва да спираме да бъдем благодарни. Трябва винаги да учим децата, че да си свободен е нещо много ценно и означава да можеш да изразиш себе си, да имаш достойнство“, каза още свещеникът. По думите му в днешния свят ценностната ни система се променя, но от нас зависи да можем да възпитаме бъдещето на нашата държава и то да може да отстоява свободата си, да се гордее с нея и да помни онези, благодарение на които я имаме. 

Много са имената, които са оставили живота си в освободителните борби, каза още отец Георги на панихидата и припомни, че в храма „Свети Архангел Михаил“ за първи път във Варна е отслужена литургия на църковно-славянски език, създадено е първото българско училище и е обявено освобождението на града от османско робство. 

С общоградско поклонение на 19 февруари ще бъдат отбелязани 151 години от гибелта на Васил Левски.

Програмата ще започне в 9:00 часа пред паметника на Апостола в Морската градина. В знак на признателност към делото на Васил Левски ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал и ще бъде отслужена заупокойна молитва. 

Организатор е Община Варна, а съорганизатори – Военноморските сили на Република България, Варненската и Великопреславска света митрополия.

Коментари

Новини Варна