IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:40 | 17 март 2024
Обновен: 22:03 | 27 април 2024

Опашка от желаещи да гласуват се изви пред руското посолство (ВИДЕО)

Вижте какво мислят за вота и политиката на Путин руснаците, живеещи у нас

По материала работи: Слав Велев
Опашка от желаещи да гласуват се изви пред руското посолство (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: NOVA

Трети и последен ден за гласуване на президентските избори в Русия. Според всички прогнози, Владимир Путин ще спечели петия си мандат на поста. Днес обаче е единственият ден, в който могат да гласуват руските граждани, живеещи в България.

Руското посолство в столицата е единственото място, на което руските граждани в България могат да упражнят правото си на глас, след като бяха закрити консулствата на руската федерация във Варна и Русе. Към този час опашката от желаещите да гласуват е огромна, предаде NOVA.

Изборният ден тук се провежда при засилени мерки за сигурност. Той започна в 8 сутринта, и ще приключи в 20 часа. Първият гласувал днес беше руската посланичка Елеонора Митрофанова. По данни на агенция ТАСС до 10 часа тук са гласували 224 души, а очакванията са правото си глас да упражнят над 1000 души, което е в пъти по-малко от изборите през 2018-та, когато са гласували над 4500 души.

Вотът в руското посолство ще премине на фона на няколко простеста, единият от тях се провежда в този час, а другият се очаква да започне вечерта.

Появи се и информация, че Столична община не дала разрешение за протест на украински граждани.

„Ще гласувам за един достоен живот. Представям си го, както сега. Върви в правилната посока. Харесвам политиката на достойнството. И харесвам, че тази политика консолидира руското общество”, заяви гражданка, която е дошла да упражни правото си на глас.

„Не виждам нужда от промяна”, добави друг жител. Той уточни, че не очаква изненади от вота.

Коментари

Новини Варна