IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
11:20 | 17 март 2024
Обновен: 06:51 | 27 април 2024

Руски пацифист не иска на фронта в Украйна, а на „Златните”

Засега молбата на ИТ специалиста Георги за убежище у нас е отхвърлена

По материала работи: Слав Велев
Руски пацифист не иска на фронта в Украйна, а на „Златните”

Руски гражданин поиска да получи статут на бежанец в България заради пацифистични убеждения и нежеланието му да воюва в Украйна. Държавната агенция за бежанците обаче отхвърли молбата му, а решението й е потвърдено и от Административния съд във Варна.

ИТ специалистът Георги напуска легално Русия няколко дни, след като е обявена частична мобилизация. На 1 октомври 2022 г. той лети от Москва до Истанбул, а оттам пристига във Варна с българска виза, която му е била издадена година по-рано в руската столица. В България заживява с баща си, който има жилище в курорта „Златни пясъци”.

Георги не е отбил задължителната си наборна служба в Русия, въпреки че е подлежал на призив за такава от пролетта на 2010 г. През следващите години е получавал призовки, на които не се е отзовал и не бил санкциониран. След навършване на 27-годишна възраст е бил зачислен в запас.

Георги твърди, че е напуснал Русия след обявената частична мобилизация, защото имало риск да бъде изпратен в Украйна. Описва се като пацифист, който не иска да убива и да бъда убит в специалната военна операция. Изтъква още, че не желае да участва в нея, защото е незаконна агресия спрямо Украйна. Иска да остане легално в България, като възнамерява да се запише в университет във Варна и да започне сезонна работа в курорта „Златни пясъци”, за която вече имал договорка. 

Според Държавната агенция за бежанците няма никакви данни Георги да е подложен на преследване в родината му и няма опасност за него или близките му. Освен това няма данни след обявяването на частичната мобилизация да е получавал призовка за военна служба.

В мотивите за отказа от агенцията се позовават на справка от тяхната дирекция „Международна дейност“ за актуалната обстановка в Руската федерация. В изготвения през есента на 2023 г. документ се посочва, че частичната мобилизация е приключила и в Кремъл не се обсъжда възможността за втора вълна. Освен това на наборните войници в руската армия е забранено да служат в чужбина, включително и в Украйна. Допълва се, че според руските правила военнослужещи, които отказват да се сражават в Украйна, не могат да бъдат наказателно преследвани. В решението се посочва също, че международните стандарти не определят като бежанец лице, което е избягало от военна служба поради неприязън към нея или от страх от сражения.

Варненският административен съд поставя под съмнение пацифистките убеждения на Георги, тъй като в интервюто му пред Държавната агенция за бежанците той нарича военните действия в Украйна „специална военна операция”. Изразявайки се по този начин, Георги възприема и одобрява наложената терминология от руското правителство за нахлуването в Украйна, смятат магистратите. Те правят извод, че мъжът не желае да се върне в родината си поради лични и битови причини, които го определят мигрант, а не като нуждаещ се от международна закрила.

Съдебното решението, потвърждаващото отказа на Държавната агенция за бежанците да даде на Георги статут на бежанец, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Коментари

Новини Варна