Варна 12°
fallback
България
08:00 | 21 март 2024
Обновен: 14:16 | 14 май 2024

Честваме паметта на преподобния Яков Изповедник

21 март е Международният ден на хората със Синдром на Даун, Международният ден срещу расовата дискриминация, Световният ден на поезията и Международният ден на кукления театър

По материала работи: Слав Велев

Църквата чества паметта на св. преподобния Яков Изповедник. Редом с другите категории светци - апостоли, равноапостоли, светители, преподобни, мъченици, праведници - стоят и изповедниците. Те са християни, с църковен сан или без сан, които открито и смело са изповядвали своята вяра в Спасителя на света Иисус Христос и затова са останали в историята на Църквата като изповедници.

По своя подвиг те са близки до мъчениците, но са пострадали не толкова физически от мъчения, изтезания и смърт, колкото душевно, психически са извършили подвиг в смисъла на казаното от Иисус Христос: "Всеки, който изповяда (признае) Мене пред човеците, ще изповядам и Аз него пред Моя Отец небесен, а който се отрече от Мене пред човеците, ще се отрека и Аз от него пред Моя Отец небесен".

С това е останал в историята на християнството и преподобният отец Яков Изповедник, който в трудни времена за православните християни безстрашно изповядвал вярата си.

За него се знае, че е бил монах в Студийския манастир в Цариград през VІІІ век. Това е времето, когато се заражда и разпространява ереста на иконоборството, т.е. противопоставянето и дори забраната на почитането на икони и други свещени изображения.

Яков бил истински подвижник, предан на вярата и усърден в служението си. Имал добро образование и се занимавал с изучаване на Свещеното Писание и на съчиненията на светите отци на Църквата. Това му помогнало да се запази в рамките на православната вяра и да се изправи със слово и перо срещу иконоборческото учение. След време бил избран за епископ на град Катания, остров Сицилия, и много се грижел за паството си. Но по времето на император Константин Копроним (741-775 г.) претърпял много изпитания и мъки от иконоборците. Бил затворен в тъмница, където го лишавали дори от хляб и вода, за да го пречупят и отклонят от иконопочитанието. Завършил живота си в изгнание.

21 март е определен още за Международен ден срещу расовата дискриминация. На тази дата през 1960 г. 69 демонстранти срещу апартейда в Шарпвил, ЮАР, са убити от полицията. Много от тях застреляни в гръб. Сред убитите има жени, има деца. 180 души са ранени. А в демонстрацията участват 7000 души. 

21 март е определен още за Международен ден на кукления театър. Този ден се посвещава на популяризирането и подкрепата на това изкуство - толкова любимо на децата. По този повод в почти всички театри в големите градове у нас и по света се организират куклени представления. 

21-ви март е и Международен ден на хората със Синдром на Даун. По този повод по цял свят днес хората обуват шарени чорапи, за да покажат, че светът е шарен и подкрепят хората с тази генетична аномалия!

В календара на ЮНЕСКО, дата 21 март е определена за Световен ден на поезията. Целта на този ден е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, "да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".

Днешният 21 март е и празника на град Кюстендил, а с решение на Общински съвет-Кюстендил от 2011 г. този ден е обявен за почивен и неприсъствен на територията на общината.

Автор на статията:
Слав Велев
Честваме паметта преподобния Яков Изповедник преподобния Яков Изповедник празник днес 21 март Куклен театър поезия Международен ден срещу расовата дискриминация Международен ден на кукления театър Международен ден на хората със Синдром на Даун Световен ден на поезията
0 коментара
fallback
fallback