IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:45 | 29 март 2024
Обновен: 05:25 | 27 април 2024

Свършват свободните места къмпингите в България за летните месеци

Южното Черноморие е по-предпочитано от любителите на къмпингуването

По материала работи: Слав Велев
Свършват свободните места къмпингите в България за летните месеци

Свършват свободните места къмпингите в България за летните месеци. Около 50% вече са заети. Това отчитат платформата за уистойчив туризъм Karavani.bg, предаде Радио Варна.

В последните години, с поскъпването на пакетите за почивки, все повече хора заменят хотелските стаи с къмпингите за своята лятна ваканция.

От началото на 2024 година се наблюдава засилен интерес към отдих сред природата, а вече има и записвания за лятото. Това каза за Николай Неков, основател на платформата за устойчив туризъм Karavani.bg.

"Още от миналата година се наблюдава тенденция хората все по-рано да си запазват почивката на морето. Търсенето в началото на годината е все така високо", коментира Неков. Той допълни, че туристите предпочитат по-дълги почивки, а при избора на къмпинг на везната надделяват удобствата, отколкото конкретно място. 

Николай Неков отчита по-засилен интерес към къмпингите по Южното Черноморие, като най-предпочитани са "Градина", както и местата край Созопол, Царево и Китен.

"Има достатъчно свободни места. Над 50% от каравните и бунгалата са свободни", каза още Неков. Те могат да бъдат видяни и в специалната интерактивна карта, показваща свободните места за къмпингуване, разработена от Karavani.bg.

Чуждестранните туристи, основно от Румъния, както и Германия и Австрия, предпочитат повече къмпингите във вътрешността на страната.

Българските туристи са предимно млади семейства с деца.

Николай Неков изтъкна за пореден път необходимостта от създаване на регулация за свободното къмпингуване, но според него, пътят към нея е дълъг и труден. Защо?

Чуйте повече в разговора на Иван Барбов с Николай Неков ТУК

Коментари

Новини Варна