IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:00 | 30 март 2024
Обновен: 04:03 | 27 юли 2024

Радев прие Главчев на "Дондуков" 2 (ВИДЕО)

Президентът възлага на кандидата за служебен премиер съставяне на кабинет

По материала работи: Слав Велев
Радев прие Главчев на "Дондуков" 2 (ВИДЕО)

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев прие на "Дондуков" 2 кандидата за служебен премиер Димитър Главчев, за да му възложи да състави служебно правителство.

Конституцията не предвижда в какъв срок Главчев трябва да предложи служебен кабинет.

Вчера държавният глава оповести избора си за служебен премиер от кръга лица, определени като възможни кандидати за този пост след направените промени в Конституцията.

Президентът заяви, че партиите не са успели да осигурят стабилно управление, но са ограничили максимално правомощията на президентската институция. По думите му не може да насрочи избори, докато не бъде излъчено служебно правителство. Радев благодари на Димитър Главчев, че единствен се е нагърбил да изпълни тази тежка мисия да състави правителство. 

Радев призова за максимално неполитически кабинет, като даде срок 1 седмица, за да получи обратно папката с проектокабинет. Президентът коментира, че кабинетът трябва да отговори и на очакванията на хората за решаване на належащите проблеми пред държавата, наред с организирането на прозрачни избори.

На свой ред Димитър Главчев заяви, че решението му е било трудно, но не е имало алтернатива. В противен случай държавата е щяла да бъде хвърлена в конституционна криза. "Ще ви представя състав на правителство, равноотдалечен от политическите сили, неопетнени експерти, с добро име в обществото. Във ведомствата има такива хора, ще направя така, че да не се срамувате при подписването на състава на правителството", заяви Главчев.

Той увери, че ще продължи да следва евроатлантическата ориентация на страната. Главчев ще представи състава на кабинета и на политическите сили.

Кой е Димитър Главчев?

Главчев е тясно свързан с ГЕРБ. Шест пъти е бил депутат от партията на Борисов, а през 2017 година беше и председател на 44-ото Народно събрание.

През юли 2023 г. беше избран от парламента за председател на Сметната палата.

Решението на президента е направено въпреки категоричното настояване на Бойко Борисов за поста служебен премиер да не бъде посочен човек, чиято политическа биография е свързана с ГЕРБ.

Според Борисов това ще повлияе на кампанията за предсрочните избори и би изглеждало все едно неговата партия управлява в този период.

След като Димитър Главчев предложи структура и състав на служебния кабинет президентът Румен Радев трябва да направи отново консултации с политическите сили в парламента и едва след тези разговори издава указ за назначаване на служебното правителство.

Коментари