IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:00 | 3 април 2024
Обновен: 08:50 | 24 април 2024

Повишават заплатите в държавната администрация

Днес се провежда второ правителствено заседание само в рамките на три дни

По материала работи: Слав Велев
Повишават заплатите в държавната администрация

Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка. Това заяви премиерът в ставка Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.
"Преди да преминем към последното заседание на това редовно правителство, искам да благодаря на всички министри и техните екипи, че в този извънреден десети месец успяха да запазят темпото и да вземем тези важни решения, от които имат нужда гражданите и бизнесът", каза премиерът в оставка.

Денков изброи част от резултатите в допълнителния, десети месец на правителството.

Вече пътуваме по въздух и вода в шенгенското пространство. При политическа стабилизация, ще има решение за сухопътните граници в Шенген до края на годината;

Новият проект на закона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт;

Пациентите вече могат да получат безплатно лекарството на най-ниската цена от всяка една от 50-те групи за сърдечно-съдови заболявания. Останалите лекарства се заплащат значително по-малко, отколкото досега. МРРБ подписа 642 споразумения със 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 милиарда лева;

Днес правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 милиона лева. Повишават се заплати за всички нива, като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални размери на заплатите. От почти 5 пъти колкото е разликата в момента до около 2,5 пъти. Средната заплата във всички администрации по всички нива се повишават. Новите размери на индивидуалните основни месечни заплати се определят, считано от 1 януари 2024 г.;

Над 46 хиляди малки и средни земеделски стопани получиха 154 милиона лева по схемата за подпомагане за 2023 г., с 50 процента повече от кампанията за предната 2022 година;

Русенският университет "Ангел Кънчев" ще има своя структура в Тараклия след като подписахме споразумение с правителството на Молдова. За първи път поделение на българско висше училище сред историческата общност в Молдова;

Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

"Преди да преминем към последното заседание на това редовно правителство, искам да благодаря на всички министри и техните екипи, че в този извънреден десети месец успяха да запазят темпото и да вземем тези важни решения, от които имат нужда гражданите и бизнесът", каза Денков. 

"Ще изброя част от резултатите ни в този допълнителен десети месец. Вече пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство. При политическа стабилизация, ще има решение за сухопътните граници до края на годината", посочи още той.

Министър-председателят в оставка припомни, че новият проект на Закона за съдебната власт вече е на етап обществено обсъждане. „Благодаря на екипа на Министерството на правосъдието. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт, така че хората да почувстват справедливостта в живота си, отбеляза Денков. 

„Пациентите вече могат да получат безплатно лекарството на най-ниската цена от всяка една от 50-те групи за сърдечно-съдови заболявания. Останалите лекарства се доплащат значително по-малко, отколкото досега. Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписа 642 споразумения със 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 млрд. лева“, изброи още Денков. 

Той допълни, че над 46 хил. малки и средни земеделски стопани са получили 156 млн. лева по схемата за преразпределително подпомагане за кампания през 2023 г., което по думите му е с 50% повече от кампанията през 2022 г. 

„Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в град Тараклия, след като подписахме споразумение с правителството на Молдова. За първи път имаме поделение на българско висше училище сред историческата ни общност в Молдова. Министерството на младежта и спорта успешно реализира програмата за спортна инфраструктура, подписа договори за близо 10 млн. лева за над 20 обекта“, изброи още Николай Денков. 

Той отчете също одобрен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, както и отпуснати 3,5 млн. лева за доизграждане на храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан“ в Южния парк в София. 

„По-рано подпомогнахме българските общности в чужбина, като отпуснахме два млн. лева за православни храмове в Щутгарт и Лондон. Днес ще гласуваме още 450 хил. лева за три храма в София и Севлиево. Работата продължава, ще направим плавен преход към следващото правителство“, каза Денков. 

 

Министерският съвет ще проведе заседание в сряда, 3 април, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред:

 

ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА СПИСЪК НА СИГУРНИ СТРАНИ НА ПРОИЗХОД И НА СПИСЪК НА ТРЕТИ СИГУРНИ СТРАНИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ТЪРСЕЩИТЕ ЗАКРИЛА.

Внася: министър-председателят

1.ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ГОДИШЕН ПЛАН ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА РАННОТО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ ЗА 2024 Г.

Внасят: министърът на образованието и науката
министърът на труда и социалната политика
министърът на здравеопазването

2.ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ПЛАН ЗА КОНТРОЛ И ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ВИСОКОПАТОГЕННА ИНФЛУЕНЦА ПО ПТИЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ПЕРИОДА 2024 – 2026 Г.

Внася: министърът на земеделието и храните

3.ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА „АДЖИБАДЕМ СИТИ КЛИНИК УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ТОКУДА“ ЕАД – СОФИЯ, ЗА УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА.

Внася: министърът на здравеопазването

4.ДОКЛАД ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА КОМАНДИРОВКИ В СТРАНАТА ЗА ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2023 Г. НА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ, МИНИСТРИТЕ, ОРГАНИТЕ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПО ЧЛ. 19, АЛ. 4 ОТ ЗАКОНА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТРИТЕ И ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ.

Внася: министър-председателят

5.ДОКЛАД ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА КОМАНДИРОВКИ В СТРАНАТА ЗА ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2023 Г. НА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ, МИНИСТРИТЕ, ОРГАНИТЕ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ПО ЧЛ. 19, АЛ. 4 ОТ ЗАКОНА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТРИТЕ И ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ.

Внася: министър-председателят

6.ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ ЗА ЙОРДАНСКАТА ХАШЕМИТСКА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ И ЕГИПЕТСКИЯ ЧЕРВЕН ПОЛУМЕСЕЦ В ПОДКРЕПА НА ЦИВИЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ИВИЦАТА ГАЗА НА ОБЩА СТОЙНОСТ 391 168 ЛЕВА (200 000 ЕВРО).

Внася: заместник министър-председателят и министър на външните работи

7.ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ТРАНСФЕРИ ПО БЮДЖЕТИТЕ НА ОБЩИНИТЕ ЗА 2024 Г. ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ИЗВЪРШЕНИТЕ ОТ РОДИТЕЛИТЕ РАЗХОДИ ЗА ВРЕМЕТО ОТ 1 ЯНУАРИ ДО 29 ФЕВРУАРИ 2024 Г. ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО И ОБУЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА, КОИТО НЕ СА ПРИЕТИ В ДЪРЖАВНИ ИЛИ ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ИЛИ УЧИЛИЩА ПОРАДИ ЛИПСА НА СВОБОДНИ МЕСТА.

Внася: министърът на образованието и науката

8.ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ ПО БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЗА 2024 Г.

Внася: министърът на вътрешните работи

9.ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА РАЗПОРЕДИТЕЛНА СДЕЛКА С НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, СОБСТВЕНОСТ НА „НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ“ ЕАД.

Внася: министърът на земеделието и храните

10.ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕХВЪРЛЯНЕ ПРАВОТО НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ИМОТ – ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, НА ОБЩИНА ДЖЕБЕЛ, ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ.

Внася: министърът на регионалното развитие и благоустройството

11.ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ВЛИЗАНЕ И ПРЕБИВАВАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ КОРАБ МАРЕ НИГРУМ НА РУМЪНИЯ В МОРСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА ВРЕМЕТО ОТ 1 ДО 20 ЮНИ 2024 Г.

Внася: заместник министър-председателят и министър на външните работи

12.ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ДЕНОНСИРАНЕ НА СПОГОДБАТА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОБЕДИНЕНАТА АРАБСКА РЕПУБЛИКА ОТНОСНО ПОЩЕНСКИТЕ СЛУЖБИ, ПОДПИСАНА НА 7 ДЕКЕМВРИ 1969 Г. В КАЙРО.

Внася: министърът на транспорта и съобщенията

13.ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРОЕКТ НА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ЗАСИЛЕНО ПАРТНЬОРСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НЕГОВИТЕ ДЪРЖАВИ ЧЛЕНКИ, ОТ ЕДНА СТРАНА, И КИРГИЗКАТА РЕПУБЛИКА, ОТ ДРУГА СТРАНА.

Внася: заместник министър-председателят и министър на външните работи

 

14.ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРОЕКТ НА АДМИНИСТРАТИВНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НА КРАЛСТВО БЕЛГИЯ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ФЕДЕРАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА НА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ, МИНИСТЕРСТВОТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ, МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НА КРАЛСТВО ИСПАНИЯ, МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НА ФРЕНСКАТА РЕПУБЛИКА, МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА ХЪРВАТИЯ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА ИТАЛИАНСКАТА РЕПУБЛИКА, МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА КИПЪР, МИНИСТЕРСТВОТО НА НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА НА РЕПУБЛИКА ЛИТВА, МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НА ВЕЛИКОТО ХЕРЦОГСТВО ЛЮКСЕМБУРГ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА УНГАРИЯ, МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НА КРАЛСТВО НИДЕРЛАНДИЯ, МИНИСТЪРА НА НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА НА РЕПУБЛИКА ПОЛША, МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЯ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА СЛОВАШКАТА РЕПУБЛИКА И ДЕПАРТАМЕНТА ЗА НАЦИОНАЛНА ОТБРАНА НА КАНАДА И КАНАДСКИТЕ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ ОТНОСНО ПРОЕКТ „МРЕЖА ОТ ЛОГИСТИЧНИ ХЪБОВЕ В ЕВРОПА И ПОДДРЪЖКА НА ОПЕРАЦИИТЕ“ В РАМКИТЕ НА ПОСТОЯННОТО СТРУКТУРИРАНО СЪТРУДНИЧЕСТВО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.

Внася: министърът на отбраната

15.ДОКЛАД ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПОЗИЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА УЧАСТИЕ В НЕФОРМАЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ И РИБАРСТВО, ЧАСТ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“, КОЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОТ 7 ДО 9 АПРИЛ 2024 Г. В ГР. ГЕНК, КРАЛСТВО БЕЛГИЯ.

Внася: министърът на земеделието и храните

16.ДОКЛАД ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ УЧАСТИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ЗАСЕДАНИЕТО НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПО КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ, ЧАСТ „ВЪТРЕШЕН ПАЗАР И ИНДУСТРИЯ“, ПРОВЕДЕНО НА 7 МАРТ 2024 Г. В БРЮКСЕЛ.

Внася: министърът на икономиката и индустрията

17.ДОКЛАД ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ УЧАСТИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ЗАСЕДАНИЕТО НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПО ЗАЕТОСТ, СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ПОТРЕБИТЕЛСКИ ВЪПРОСИ, ЧАСТ „ЗАЕТОСТ И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА“, ПРОВЕДЕНО НА 11 МАРТ 2024 Г. В БРЮКСЕЛ.

Внася: министърът на труда и социалната политика

18.ДОКЛАД ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРОЕКТ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ – ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА ПО ЧЛ. 2, АЛ. 1, Т. 5 ОТ ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА, В ПЛОЩТА „ЯКОВИЯ ЧИФЛИК-2“, РАЗПОЛОЖЕНА В ЗЕМЛИЩЕТО НА ГР. АСЕНОВГРАД, ОБЩИНА АСЕНОВГРАД, ОБЛАСТ ПЛОВДИВ.

Внася: министърът на енергетиката

19.ДОКЛАД ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРОЕКТ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ – ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА ПО ЧЛ. 2, АЛ. 1, Т. 5 ОТ ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА, В ПЛОЩТА „РУСАЛЯ-2“, РАЗПОЛОЖЕНА В ЗЕМЛИЩАТА НА С. РУСАЛЯ И С. ХОТНИЦА, ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Внася: министърът на енергетиката

 

20.ДОКЛАД ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРОЕКТ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРОУЧВАНЕ НА СКАЛНООБЛИЦОВЪЧНИ МАТЕРИАЛИ – ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА ПО ЧЛ. 2, АЛ. 1, Т. 6 ОТ ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА, В ПЛОЩТА „ЯНА“, РАЗПОЛОЖЕНА В ЗЕМЛИЩЕТО НА С. ДЕБРЕН, ОБЩИНА ГЪРМЕН, ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД.

Внася: министърът на енергетиката

 

22. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА КРЪГОВА ИКОНОМИКА.

Внася: министър-председателят

23. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА.

Внася: министърът на вътрешните работи

24. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩИТЕЛНИ МРЕЖИ.

Внася: министърът на транспорта и съобщенията

25. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ИНФОРМИРАНЕ НА РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ И ЗА ОТПУСКАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ГАРАНТИРАНИТЕ ВЗЕМАНИЯ ПРИ НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ НА РАБОТОДАТЕЛЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 362 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г.

Внася: министърът на труда и социалната политика

26. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 188 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г.

Внася: министърът на труда и социалната политика

27. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ПЕНСИИТЕ И ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г.

Внася: министърът на труда и социалната политика

28. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА, БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА И МОРСКИТЕ ЛИЦА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 30 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г.

Внася: министърът на труда и социалната политика

Коментари

Новини Варна