IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:15 | 2 април 2024
Обновен: 15:46 | 2 май 2024

Денков продължава да пътува

Премиерът участва в неформална среща на лидерите във Вилнюс за новия Стратегически дневен ред на ЕС

По материала работи: Слав Велев
Денков продължава да пътува

Николай Денков продължава да пътува из света докато изпълнява функциите на премиер в оставка. Министър-председателят ще участва днес във Вилнюс в неформална среща на лидерите относно новия Стратегически дневен ред на Европейския съюз. Разговорите са по инициатива на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В срещата в столицата на Литва ще участват още президентът на страната Гитанас Науседа, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, министър-председателят на Швеция Улф Кристершон, премиерът на Нидерландия Марк Рюте и министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

В края на 2023 г. председателят на Европейския съвет осъществи неформални консултации с лидерите относно приоритетите за следващия институционален цикъл. Шарл Мишел очерта най-общо елементите, които се планира да залегнат в новия Стратегически дневен ред на ЕС, сред които са външна политика, сигурност и отбрана, конкурентоспособност, в т.ч. зелен и цифров преход, миграция, разширяване.

Премиерът в оставка Николай Денков продължава да отказва информация за харчовете на кабинета и какви са разходите за издръжка на политическите кабинети към Министерски съвет. На 29.02.2024 г. по реда на парламентарния контрол е отправено мотивирано искане към Николай Денков. С него се иска отговор на въпроса как общественият интерес е защитен, с оглед дейността на политическите кабинети. Иска се и отчет на разходваните средства за издръжката им в периода 06.06.2024 г.-29.02.2024 г..На 11.03.2024 г. Денков отказва да предостави отговор за разходваните средства. Това става ясно от повторно зададен към него въпрос по тази тема на 13.03.2024 г..

Оказва се, че и до този момент Николай Денков не е предоставил исканата от него публична информация.

Голяма част от министрите скриха от обществото разходите за командировки в чужбина. Те не предоставиха и информация кои държави са посетили с каква цел и какви резултати са постигнали. Явно министрите от това правителство лесно харчат народната пара, но трудно се отчитат? Ето писменият въпрос към Денков, на който все още не е отговорил.

Коментари

Новини Варна