IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
15:20 | 1 април 2024
Обновен: 12:27 | 29 май 2024

Денков: Ще свършим максимален брой задачи, за да осигурим плавен преход към служебен кабинет

Oдобряваме 72 млн. лева за увеличаване на заплатите в няколко ведомства, заяви премиерът в оставка

По материала работи: Слав Велев
Денков: Ще свършим максимален брой задачи, за да осигурим плавен преход към служебен кабинет

До края на правителството остава около седмица, но задачите не намаляват. Тази седмица МС ще заседава в понеделник и сряда, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към служебен кабинет. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков преди заседанието на Министерски съвет.

Ще одобрим 72 млн. лева по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и на общините – за увеличаване на заплати в администрацията на ведомствата, за персонала в общинската администрация и за дейности на музеите, галериите, библиотеките и читалищата. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. 

„Това е само първата част от увеличението на заплатите, за които поехме ангажимент с бюджета за тази година. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията“, обясни премиерът. 

„До края на това правителство остава около седмица, но задачите не намаляват. Тази седмица Министерският съвет ще заседава два пъти – в понеделник и в сряда, както поехме ангажимент, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към работата на служебното правителство“, съобщи още Денков. 

Той подчерта, че на днешното заседание Министерският съвет ще разгледа 20 точки в дневния си ред. 

„Ще одобрим близо 32 млн. лева от централния бюджет за 76-те модернизирани вагона от „Дойче бан“ за пътнически превози на Българските държавни железници. След години чакане, с подмяната на подвижния състав държавата ще осигури по-комфортно, по-безопасно пътуване, с предвидим график, без закъснения. Промяната ще усетят всички пътници в тези влакове“, посочи още премиерът в оставка. 

Николай Денков добави, че днес ще бъде взето и правителствено решение за отпускане на 15 млн. лева от бюджета на Министерството на здравеопазването за скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на жените. По думите му това ще има пряко отношение към справянето с демографската криза. 

Николай Денков съобщи и за друго решение за днес, което, според него, българският бизнес чака от години. 

„Ще приемем реда за въвеждане в експлоатация на автоматизираната информационна система за издаване на т. нар. синя карта. Тази система ще дигитализира процесите, свързани с издаване на разрешителни за пребиваване и работа на чужденците в България и ще намали административната тежест за всички участници. Целта на синята карта на Европейския съюз е създаване на по-привлекателна и по-ефективна общоевропейска система за привличане на квалифицирани кадри. Това е пътят към решаване на проблема с недостига на кадри, от който страдат почти всички бизнеси в България“, каза още министър-председателят в оставка Николай Денков. 

Коментари

Новини Варна