IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:40 | 20 април 2024
Обновен: 10:22 | 1 май 2024

Главчев: Предложих на президента аз да поема външно министерство

Пристига първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" в АЕЦ "Козлодуй"

По материала работи: Слав Велев
Главчев: Предложих на президента аз да поема външно министерство

Снимка: БТА

Няма да има смяна на външен министър, вчера водихме разговори с президента Румен Радев и му предложих аз да поема външно министерство. Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев пред журналисти в Атомната електроцентрала "Козлудуй", където днес пристигна първата доставка на ядрено гориво от компанията "Уестингхаус", предаде БТА

Главчев каза, че изчаква как ще се развият събитията. Ако президентът Радев издаде указ, аз ще нося политическа отговорност и за Външно министерство, посочи служебният министър-председател. Според него в сегашния състав с министър Стефан Димитров цялата политическа отговорност я поема президентът.

Имаме комуникация с министър Димитров, но както старите хора са казали „Доверието е като душата, веднъж напусне ли, няма връщане“, каза още Главчев. 

В отговор на въпрос той ли ще организира изборите в чужбина, ако поеме поста на външен министър, Главчев отговори, че така или иначе отговорността за изборите е негова. Аз се стремя към честни избори, каза Галчев и добави, че това е една от основните задачи на служебното правителство.            

Преди дни служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов да заеме поста на Стефан Димитров във външното министерство.

Вчера Даниел Митов оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи.

В предаването „Панорама“ на БНТ служебният премиер Димитър Главчев посочи като причина за поисканата смяна на министъра на външните работи по-трудната комуникация със сегашния служебен министър Стефан Димитров, която в извънредни ситуации като тази с нападението на Иран с дронове срещу Израел е важна. 

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност. Около това се обединиха министър-председателят Димитър Главчев и посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на среща в Министерския съвет. Подчертано бе взаимното задоволство от постигнатите резултати в сектор енергетика, особено в газовата диверсификация. Изтъкнато бе, че предприетите от България стъпки в тази посока са впечатляващи. Сътрудничеството между двете страни допринася за увеличаване на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставки не само в нашата страна, но и в региона.

Премиерът Главчев изрази увереност, че партньорството със САЩ в ядрената енергетика също ще продължи. По време на разговора бе посочено, че проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред основните приоритети в работата на настоящето правителство. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност на България и региона, така и за постигане на целите за декарбонизация.

Сред обсъдените теми по време на срещата бе и напредъкът на проекта за разширение на подземното газово хранилище „Чирен“. Подчертано бе, че удвояването на капацитета за съхранение на природен газ е от стратегическо значение за енергийната сигурност, диверсификацията и развитието на газовия пазар в региона.

Вчера вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и министърът на енергетиката Владимир Малинов също проведоха среща с посланика на Съединените американски щати Кенет Мертен.

Коментари

Новини Варна