IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:00 | 23 април 2024
Обновен: 22:26 | 3 май 2024

Проверяват случай на насилие над 104-годишна пациентка (ВИДЕО)

Била ли е връзвана и за какво настояват близките й?

По материала работи: Слав Велев
Проверяват случай на насилие над 104-годишна пациентка (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: NOVA

104-годишна жена е връзвана за крайниците, докато е била на лечение в болница във Видин. Това твърдят нейни близки, които не са били допускани на свиждане по време на престоя й в лечебното заведение, предаде NOVA.

След като жената е изписана, близките ѝ видели синини по тялото ѝ. Пациентката била настанена в отделението по вътрешни болести на 17 април.

Внукът на пострадалата Емил Трифонов разказа, че жената е оставена в лечебното заведение без придружител. Близките ѝ получавали само сведения за състоянието ѝ, тъй като свиждания нямало. „След като я изписаха, тя беше отслабнала. Видяхме, че на китките и по краката ѝ имаше синини. Когато майка ми е пристигнала в болницата при изписването, видяла, че едната ѝ ръка е била вързана”, каза Трифонов. Той добави, че жената се е оплакала от престоя си в лечебното заведение.  

Д-р Богдан Томов, заместник-директор на лечебното заведение, обясни, че пациентката на моменти е била психомоторно възбудена. „Взети са мерки за временно физическо ограничаване, за да може да се проведе лечението”, каза той. По думите му кожните промени, за които се твърди, че са вследствие на връзване, не отговарят на локализацията на местата, които са били обект на лечение. "Най-вероятно това се дължи на кожни и трофични промени, свързани с тежки придружаващи заболявания. Болната е лекувана по медицински стандарт и обвиненията са несъстоятелни”, категоричен е Томов.

Прокуратурата във Видин се самосезира по случая. Възложено е извършването на проверка от РУ-Видин, като се снемат сведения от всички запознати със случая лица, включително от медицинския персонал и лекарите. Разпоредено е да се изиска цялата медицинска документация от болницата, да се установи състоянието на възрастната жена към момента, в който е приета в болница и след изписването, да се изиска информация от ИА „Медицински надзор“ дали по случая се извършва проверка в агенцията и какви са резултатите, съобщават още от прокуратурата.

Коментари

Новини Варна