IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:00 | 24 април 2024
Обновен: 23:00 | 24 май 2024

Честваме паметта на свети Сава Стратилат

24 април е определен за Световен ден на побратимените градове, Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид, Световен ден за защита на лабораторните животни и Международен ден на младежката солидарност

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свети Сава Стратилат

Днес църквата чества паметта на свети Сава Стратилат. Той бил по произход от племето на готите и живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.). Служил като висш военачалник в столицата Рим. Самата му титла стратилат означава "ръководител на войската", сходна с днешната генерал. Сава бил деен християнин, помагал на християнската общност в Рим, стремял се да облекчава участта на преследваните, затваряни и измъчвани християни.

Император Аврелиан в своето кратко управление се постарал да наложи на поданиците на империята почитта към Бога Слънце, важно божество в римската многобожна религия. Той се стремял да продължи религиозната политика на император Деций от преди две десетилетия и да даде на всички хора в империята, независимо дали са граждани или войници, от изток или запад, един бог, в който да вярват. Аврелиан следвал правилото "един бог, една империя", който по-късно бил напълно възприет от Диоклетиан и налаган с голяма жестокост.

Императорът научил, че стратилатът Сава е християнин. Самият Сава не криел своята вяра в Христос, макар да виждал, че всекидневно се засилвали гоненията срещу християните, те били преследвани, затваряни, избивани. Най-после било докладвано на императора и за стратилат Сава. Аврелиан се опитал да го убеди да принесе жертва на идолите и да избегне преследване и наказания. Сава обаче отхвърлил предложението да се отрече от вярата си в Иисус Христос.

Според житието му той сам предал на императора воинските си отличия и оръжието, и заявил, че е готов да понесе всякакви наказания, но няма да се отрече от Христос. Тогава го предали на мъчители. Те го подложили на разни изтезания, които Сава мъжествено понесъл. Накрая го удавили в река Тибър. Седемдесет войници от частта на Сава, които наблюдавали изтезанията на военачалника си, също заявили, че са християни, и били незабавно убити.

Днес отбелязваме Световния ден на побратимените градове. Празникът се чества във връзка с годишнината от основаването на Световната организация през 1957 г. Побратимените градове са обвързани един с друг, с цел да се поощрят контактите и културните връзки между двете селища. Варна е побратимена с 16 града по света, сред които Барселона, Страсбург, Марсилия и Рощок.

24 април е определен още за Световен ден за защита на лабораторните животни. Всяка година милиони животни умират по време на болезнени тестове, които целят да докажат „безопасността“ на определени продукти. Вивисекцията е най-добре развитата форма на организирана, официално призната жестокост над животните, смятат еко активистите. Според тях, изследвания разкриват, че само 5% до 25% от резултатите от опитите с животни са приложими при лечението на хора.

Датата 24 април, е определена още за Международен ден на младежката солидарност, като целта е да се привлече вниманието на обществеността и медиите върху проблемите на младежта и спазването на правата на младите хора.

24 април е още и Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид (1915 – 1923 г.). Обявен е по повод годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г.

Коментари

Новини Варна