IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:59 | 24 юли 2015
Обновен: 23:32 | 3 май 2024

2000 лева глоба за яйцата менте

БАБХ състави два акта за несъответствия при представянето на продукта

По материала работи: Златина Добрева
2000 лева глоба за яйцата менте

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) състави два акта за несъответствия при представянето на продукт, имитиращ яйце, като яйце.

Въпросният продукт е съставен от кокоши яйца на 96%, останалите 4% се допълват от модифицирано картофено нишесте и сол.

От БАБХ уточняват, че модифицираното нишесте не е генно. Стигайки до обектите, продуктът е етикиран правилно.

Проблемът, констатиран от БАБХ, обаче не е с наличието на имитиращ продукт, а с етикирането му.

Въпросният продукт се разпространява във верига супермаркети и заведения за бързо хранене, където се доставя като готов за консумация продукт "Руло от яйца на слайс, дълбокозамразено", обясняват от агенцията.

При предлагането на салатата, тя се опакова в индивидуална опаковка, която се етикетира на мястото на предлагане с наименованието "Зелена салата с яйце", което е в нарушение на действащото законодателство.

След проверка за правилното етикетиране на продукт, имитиращ яйце, Българска агенция по безопасност на храните състави два акта за констатирани несъответствия при представянето на продукта имитиращ яйце, като яйце на стойност по 1000 лв.

Рулото от яйца се влага при приготвянето на сандвичи и за декорация на зелена салата, приготвяни и предлагани в търговските обекти. Продуктът обаче вече е спрян от продажба и не се предлага на потребителите, уточнява dnes.bg.

Коментари

Новини Варна