IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
19:28 | 24 юли 2015
Обновен: 00:38 | 4 май 2024

Дончева: Един център нарежда на партиите, които бранят статуквото в съдебната власт

180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в Конституцията

По материала работи: Пламен Янков
Дончева: Един център нарежда на партиите, които бранят статуквото в съдебната власт

Всички формации, които бранят статуквото в съдебната система получават нареждания от един и същи център, заяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.
Тя отбеляза, че ГЕРБ, БСП и АБВ на практика крепят господството на ДПС в съдебната власт.


„Липсата на интерес от промени засяга политическото статукво и то се олицетворява не само от по-старите парламентарни партии, ами и от някои новосъздадени. Те не се интересуват да изчистят, интересуват се някой да отчете конституционни промени в Брюксел и да каже, че това е колосален успех, че някакъв компромис бил историческо дело. Защо не вземете да си гледате по-спокойно в огледалото. Кой е исторически и кой не е исторически го решава историята и то след време“, заяви Дончева.
180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в Конституцията


По думите й ГЕРБ нямат никакво желание да променят статуквото. Те считат, че имат лостове за въздействие върху ВСС и върху ключовите магистрати. Това нещо те ще го правят и го правят в партньорство с ДПС, което е титулярна контрола. То го има най-отдавна и най-ефективно.


Татяна Дончева добави, че след месец-два ще бъдат готови с анализ, за който БСП настоява - как в Източния блок са уредени нещата и при какви конституционни конструкции на цялата власт: „Ще бъдем част от онзи обществен натиск, който се засилва. Тук е ключово да се разбере, че съдебната система е подчинена от ДПС, които контролират ключови магистрати на системата и контролират ВСС. Този контрол не е само политически. Това е контрол на един олигархично-политически кръг, който контролира държавата. Този Конституционен съд каза, че Пеевски можел да бъде и шеф на ДАНС и после да се върне в парламента. Вие сега можете да очаквате от този Конституционен съд също подобни метаморфози“.


Според Дончева от процедурна гледна точка е нямало нужда да се внася нов проект, защото предложенията, около които се договориха след преговори партиите, се съдържали в първия проект, внесен от ГЕРБ и ДПС.

 

dariknews

 

Коментари

Новини Варна