IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
20:20 | 24 юли 2015
Обновен: 00:45 | 4 май 2024

Кабинетът готви повече от 200 млн. лв. за „обновяване” на паметници на културата

Парите ще се влеят в общините по оперативна програма „Региони в растеж"

По материала работи: Пламен Янков
Кабинетът готви повече от 200 млн. лв. за „обновяване” на паметници на културата

Повече от 200 млн. лв. за консервация и реставрация на паметници на културата с национално значение ще се влеят в общините по оперативна програма „Региони в растеж" (ОПРР) през следващия програмен период, съобщи от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов. Министерството на културата вече е помогнало за идентифицирането на близо 1000 потенциални обекта.


Средствата ще служат „не само за обновяване на конкретна туристическа атракция, но за рекламата й по начин, по който тя наистина да има добавена стойност за туристите", обясни ръководителят на програмата, зам.-министърът на туризма Деница Николова преди два дни в Ловеч, където присъства на откриването на Ловешката крепост и други туристически обекти, финансирани по ОПРР.


„Хубавото е, че с тези проекти можем да стимулираме икономическа активност на местно ниво. Дава се и възможност туристическият продукт да бъде популяризиран чрез различни туристически борси", казва Николова, цитирана от Dariknews.bg. По думите й програмата цели намаляването на големите икономическите, демографски и социални разлики между регионите, като тези между Северозападния и останалите райони на страната. Общините могат да започнат да кандидатстват със свои инвестиционни програми още от есента. Органът, който администрира ОПРР, е максимално подготвен, заяви Николова.


Освен крепостта, в Ловеч Николова откри старата градска баня „Дели Хамам" - „единствен на Балканите виртуален музей на водата", пише „Дарик". Тя и крепостта са свързани от ново атракционно влакче и са финансирани с 4,7 млн. лв. по ОПРР.

 

cross.bg

 

Коментари

Новини Варна