IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
20:36 | 24 юли 2015
Обновен: 00:45 | 4 май 2024

Теменужка Петкова: България има шанс да е незаобиколим фактор на енергийната карта

Енергийният министър разчита на дипломатическите служби за развитие на международните енергийни проекти

По материала работи: Пламен Янков
Теменужка Петкова: България има шанс да е незаобиколим фактор на енергийната карта

България има възможност да се превърне в незаобиколим фактор на енергийната карта, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на годишната среща с посланиците на Република България, която се провежда в резиденция Бояна.

За да бъде реализирана тази възможност обаче трябва да бъдат изградени приоритетни газови проекти, за което енергийният министър ще разчита и на помощта на дипломатическите служби, посочват от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Петкова запозна участниците във форума с водещите приоритети на правителството в сектор „Енергетика“, сред които са гарантиране сигурността на доставките на енергийни ресурси, диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни суровини, стабилизиране на електроенергетиката и либерализация на енергийния пазар.

Като важен фактор за енергийната сигурност на страната министър Петкова посочи местния добив от дълбоко Черно море.

„До момента има проявен интерес към обявените конкурси за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете „Силистар“ и „Терес“ от компании лидери в бранша“, обяви енергийният министър. По нейните думи до 17 август могат да се подават документи, а в средата на есента ще се оценят и подадените оферти.

„От стратегическо значение за нас и за региона остава реализацията на Южния газов коридор, както и работата по Вертикалния газов коридор“, подчерта Петкова. По нейните думи приоритетен остава и проектът за изграждане на интерконектор с Гърция.

„Имаме ясен знак за подкрепа на европейско равнище за реализацията на проектите в газовия сектор“, заяви Петкова. Припомняме обаче, че подписването на окончателното инвестиционно предложение между София и Атина обаче се бави вече втори месец. Все пак новият енергиен министър на южната ни съседка коментира, че страната запазва приоритетите си в сектора. 

Теменужка Петкова посочи пред дипломатите и работата по диверсификацията на доставките от природен газ в Централна и Югоизточна Европа. В началото на юли беше подписан Меморандум за разбирателство, предвиждащ  общ подход за справяне с проблема в региона. 

Три проекта с българско участие са сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към меморандума – интерконекторите с Гърция и Сърбия, както и разширението на българската газопреносна мрежа.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна