IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
21:25 | 24 юли 2015
Обновен: 13:33 | 10 май 2024

Р. Кънев: РБ е образец на политическа почтеност, с дребни залитания

"След като приемем промените в Конституцията, следва дълъг процес"

По материала работи: Пламен Янков
Р. Кънев: РБ е образец на политическа почтеност, с дребни залитания

След като приемем промените в Конституцията, трябва да започне бавният, тежък и мъчителен процес на прочистване на прогнилото тяло на съдебната система. Това е дълъг процес, коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в интервю за БНТ. „Ако това нещо върви успоредно с една реформа на прокуратурата, която да насърчава хората да са честни, да се занимават с операции „Чисти ръце", за три години повечето язви в съдебната система ще бъдат изрязани", смята Кънев.


„На база съществуващото в настоящия парламент мнозинство подписаният днес текст беше невъзможно добрият. Той беше внесен след неистова борба, изнесена в различни моменти от ГЕРБ, Реформаторския блок, министър Христо Иванов", заяви Кънев и подчерта, че би застанал до всеки „в името на това България да има най-сетне правосъдие".
Работата на политиците е да вземат верните решения, да отстояват това, в което са убедени, и ако трябва да губят, да губят, но обикновеният гражданин спечели много от това решение вчера и днес, каза той и допълни, че промените в Конституцията отварят път за реално подобряване на живота на всеки българин.


„Отчитам работа и на г-н Борисов, и на хората от останалите партии. Но аз мисля, че имам едно основно предимство пред другите в парламента, макар че то може да мине и за недостатък - нервите ми са ужасно здрави. И изобщо не ми пука, че остават пет минути до финала. За тези пет минути много работа може да се свърши. Доста се бях понапрегнал в един момент. Ако групата ни не беше единна, щеше да е много по-лош знак. Добре, че са ми здрави нервите и дочаках естествения развой. Има риск някой да се изметне, да бъде купен, изплашен, притиснат. В това Народно събрание има корумпирани депутати. Никой корумпиран човек няма интерес това да стане. РБ днес тръгна по пътя и на историческа победа. Стъпките са една след друга. Зная, че хората са грешни по природа, и затова добрите политици не се правят на светци, а правят правила те да бъдат залавяни. Нашата група се държи перфектно, с дребни залитания. Вярвам, че групата е образец на политическа почтеност. Има мързел, но е поправимо. На един много ранен етап, преди седмица, стана безпощадно ясно, че в този парламент няма 160 гласа да се отмени тайното гласуване. С Борисов говорихме преди малко по телефона, благодарихме си и констатирахме, че в тези тежки дни сме увеличили доверието по между си. По общо мнение нищо не се променя между управляващи и опозиция. Целта ни сега е единна, модерна реформаторска десница", посочи Кънев.


След като законопроектът за промени в Конституцията минал, Кънев се обадил на Христо Иванов и му казал: „Успяхме, както ти казах". „Човече, не вярвах, че ще стане", отговорил Иванов. По-късно двамата се срещнали и полели повода с бира.

 

cross.bg

 

Коментари

Новини Варна