IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:08 | 25 юли 2015
Обновен: 06:24 | 29 април 2024

Симеон Сакскобургготски още търси истината за смъртта на баща си

Бившият премиер признава, че никога не е вярвал, че ще се върне в България

По материала работи: Слав Велев
Симеон Сакскобургготски още търси истината за смъртта на баща си

Българският цар и бивш премиер Симеон Сакскобургготски все още иска да разбере истинската причина за смъртта на баща си цар Борис ІІІ и има подозрения, че смъртта му не е случайна. Това стана ясно от интервю на Сакскобургготски, дадено за Си Ен Ен и цитирано от "Медиапул".

 

Цар Борис ІІІ умира внезапно на 28 август 1943 г., скоро след като се връща от визита при Хитлер. Заключението на лекарския немско-български консилиум е, че инфаркт е причината за смъртта. Слуховете обаче са, че той е отровен по нареждане на Хитлер или от британските специални служби. Доказателства за това обаче няма.

 

Невръстният му син Симеон, който по това време е на шест години го наследява на престола. През 1946 г. е изгонен от България. Връща се у нас за първи път през 1996 г., а през 2001 г. става премиер.

 

В петък вечерта журналистката на световния новинарски канал Кристиан Аманпур представи съдбата на Симеон Сакскобргготски в рубриката на "Невероятни съдби". Интервюто с него е  снимано в православен храм, а разговорът се върти около смъртта на баща му.

 

Сакскобургготски разказа, че е търсил из архивите какво точно се е случило, но нищо от декласифицираната информация не е разкрило истината. "Не е просто инфаркт", убеден е българският цар. 

 

Попитан дали се е опитвал да стигне до московските архиви, Сакскобрготски казва, че това не е бил единственият му приоритет. "Исках просто като син да разбера каква е истината. И още имаме съмнения", добавя той.

 

"Баща ми нямаше проблеми със сърцето, но беше под огромен стрес. Така че може да е получил инфаркт и без външна намеса, но агонията му в продължение на две седмици подсказва, че има нещо повече от това", смята Симеон ІІ. 

 

Той е останал приятно изненадан и не е очаквал толкова топло посрещане от българите при връщането му в родината след 50 години изгнание. "Бях толкова развълнуван, почти до сълзи. Мисля, че това се дължеше и на ролята на баща ми", каза Сакскобргготски. 

 

Той посочва, че се е кандидатирал за поста премиер, защото след 50 години в изгнание е сметнал, че това е най-добрият начин да подаде ръка на страната си. Почувствал се много добре, защото разбил мита, че кралските особи не са демократи.

 

Симеон Сакскобргготски признава, че никога не е вярвал, че ще се върне в България, дори смятал, че децата му няма да доживеят да видят промяната. Смята, че е направил много, за да върне родината си на европейската карта.

 

"Направих много, за да поставя България на картата по много различни начини, чрез факта, че изведнъж станах министър-председател, което е необичайно. Но това помогна да бъде привлечено вниманието на хората и на политиците към България. Опитът ми от частния сектор и връзките ми с европейските кралски дворове помогнаха много, за да бъдат отворени вратите на НАТО и Европейския съюз, което беше и основната цел", казва Симеон Сакскобургготски.

 

Източник: Mediapool

Коментари

Новини Варна