IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
21:15 | 25 юли 2015
Обновен: 11:09 | 18 май 2024

България ще прилага нови мерки за антитероризъм

Създава се група за сътрудничество със САЩ за сигурността

По материала работи: Слав Велев
България ще прилага нови мерки за антитероризъм

Нова група за сътрудничество - по антитероризъм, се създава между България и САЩ, съобщи министърът на външните работи Даниел Митов пред Bulgaria On Air.

 

Това е петата група за сътрудничество със САЩ след създадените в началото на годината групи за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, върховенството на закона и антикорупция, енергийната сигурност и образованието.

 

Според него новата група е изключително важна за нашия район, а САЩ могат да ни помогнат много за сигурността.

 

„Не искаме по никакъв начин да виждаме повторение на Сарафово“, коментира той. 

 

По думите му България е една от малкото държави в света, която има подобно сътрудничество със САЩ за превенция на тероризма и по отношение на сигурността. 

 

Сред мерките ще е обмяна на информация за пътници, както и сътрудничество между службите.

 

Външният министър отново настоя, че Западните Балкани трябва да са в ЕС. 

 

"Страните са на различен етап на подготовка, а специално за Македония България може да помогне най-много, но това не боже да стане без подписване на договор за добросъседство", коментира той.
 

Вече има дори договорени дати за поредната среща на контактната група и ако бъде постигнат напредък вече ще се говори и за дата за подписване на договора. 

 

Според Митов много често ЕС е приеман като неуспешен проект и съвкупност от страни, които могат да бъдат разделени, но сега трябва да се докаже, че не само е успешен, но е и способен на повече интеграция. 

 

Относно санкциите на ЕС срещу Русия, Митов призна, че те са единственият инструмент,  който може да бъде приложен, след като става дума за територии.

 

„Днес е Украйна, а утре? Ако се беше случило на България как щяхме да реагираме“, риторично попита той.

 

Относно кризата в Гърция Митов коментира, че проблемът е, че нереформираните системи продължават да трупат дългове.

 

„Гърция е наш добър съсед и ние не искаме да я видим дестабилизирана“, настоя  дипломат номер едно и увери, че правителството е взело нужните мерки, за да не пострадаме.

 

Източник: Bulgaria On Air

Коментари

Новини Варна