IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
18:44 | 29 юли 2015
Обновен: 19:38 | 15 март 2024

Русе е обгазен от запалени стърнища в Румъния

Изгарянето на следжътвени остатъци нарушава редица закони

По материала работи: Слав Велев
Русе е обгазен от запалени стърнища в Румъния

Гъста пелена от дим и неприятни сладникави миризми са установени вчера в следобедните часове в крайречна и централна част на Русе, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), цитирани от "Дарик". Силното задимяване на въздуха е разтревожило жителите на града.

Заключението на инспекцията е, че причината е запалване на стърнища след жътва на територията на Румъния. Това се вижда дори с невъоръжено око от покрива на високи сгради в Русе.

Посоката на вятъра е запад-югозапад, което позволява разнасянето на миризмите. Данните от Автоматичната измервателна станция „Възраждане” в Русе са отчели повишени стойности по показател серен диоксид в периода 13.00-15.00 ч., но няма превишения на пределно допустимите концентрации, съобщават от РИОСВ. Неприятните миризми създават усещане за дискомфорт, но не представляват опасност за човешкото здраве, твърдят от инспекцията.

Съгласно националното екологично законодателство, изгарянето на следжътвени остатъци, е нарушение на рамковия Закон за опазване на околната среда и специализираните Закон за почвите и Закон за опазване на земеделските земи. То води до унищожаване на хумусния слой, на полезни макро и микрооргранизми и нарушаване структурата на почвата.

В случая с усетените неприятни миризми, не се касае за трансгранично замърсяване. По смисъла на Закона за опазване на околната среда, трансгранично замърсяване е пренос на замърсители от една страна към друга, при което се превишават допустимите концентрации на следените показатели, определени от националните законодателства. При тази ситуация, би могло да се отчетат повишени нива на фини прахови частици в град Русе, но те ще бъдат отразени днес, тъй като методът за отчитане е теглови, съобщава инспекцията.

В случаи на превишение на нормите и наличие на убедителни данни за трансгранично замърсяване, РИОСВ уведомява министъра на околната среда и водите, който комуникира със съответните институции в граничната държава.

Коментари

Новини Варна