IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:09 | 29 юли 2015
Обновен: 07:45 | 22 април 2024

Инспектори ще броят празните опаковки и ампули от скъпоструващите лекарства

Целта е да се следи за злоупотреби и нелегална продажба

По материала работи: Слав Велев
Инспектори ще броят празните опаковки и ампули от скъпоструващите лекарства

Скоро здравните инспектори в страната ще започнат да броят празните опаковки и ампули от скъпоструващите лекарства. Идеята сподели преди два месеца здравният министър д-р Петър Москов и уточни, че целта е да се следи за злоупотреби и нелегална продажба на тези лекарства. 

Днес на страницата на Здравното министерство за обществено обсъждане са публикувани изменения на наредба, според които използваните опаковки на лекарствата за онкоболни вече ще трябва да се пакетират и запечатват ежедневно в жълти прозрачни пликове, като в един плик ще се поставят не повече от 10 броя опаковки, съобщава "Дарик". 

Такова бе и предложението на министъра, който, когато оповести идеята си, уточни, че ако в един плик се поставят по 10 броя опаковки, те ще са по-лесни за броене.

С промените в наредбата пък онкоболните, които се лекуват в домашни условия, се задължават да връщат в болничната аптека използваните опаковки от лекарствата си при следващото получаване на лекарства. Ако се установи несъответствие между използваните и върнатите опаковки, магистър-фармацевтът в аптеката ще трябва да впише причината за несъответствието.

Коментари

Новини Варна