IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:44 | 10 август 2015
Обновен: 12:00 | 22 април 2024

Без съмнение: Първанов дал на сина си честни пари

Обществото, не МВР, виновно за бума от насилие, смята Р.Петков

По материала работи: Деян Михайлов
Без съмнение: Първанов дал на сина си честни пари

Съпартиецът на Георги Първанов в АБВ Румен Петков застана зад лидера си по темата с хотела, купен от Първанов-младши. Бившият МВР-шеф обясни, че не се съмнява в почтеността на експрезидента.

През миналата седмица стана ясно, че синът на бившия държавен глава е купил петзвезден хотел в Кюстендил заедно със сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев, Мариана. Стойността на хотела е 7,5 млн. лв., а двамата дали по 207 000 лева.
Първанов обясни в защита на сина си, че той е купил много дългове, един от които кредит от 2 млн. лв. Бившият президент призна и че той и съпругата му са му помогнали с една трета от сумата.

Пред bTV днес Румен Петков изрази увереност в почтеността на бившия президент. Според зам.-шефа на АБВ нямало съмнение ,че средствата, с които Първанов е помогнал на сина си, са изкарани по честен начин. Петков прогнозира и че скандалът няма да има ефект върху доверието на привържениците на АБВ в страната.

Бившият вътрешен министър коментира и реакцията на силите за сигурност спрямо засечените предполагаеми членове на "Ислямска държава". Според него службите са действали адекватно като разпространиха опровержение на тиражираната от много медии информация за свързани с ИД французойка и румънец.

"Силите за сигурност трябва да следят от близо развитието на ислямизма в Западните Балкани – особено в Западна Македония, в Косово, в Черна гора и в дори в някои части на Сърбия", допълни Петков. Той изтъкна, че за да се опази безопасността на България, е важно да се подобри ефективната комуникация между различните национални структури за сигурност в европейските държави. Според него липсата на добър обмен на данни е довело до неподготвеността на Европа в борбата ѝ с "Ислямска държава".

Според бившия министър, министерството на вътрешните работи е "изпуснало" една година на контрол на бежанския поток. Примерът са 300-те бежанци, регистрирани на един адрес у нас.

България изостава с антитерористичното законодателство в сравнение с държавите от Западни Балкани, смята още бившият министър.

Той коментира и зачестилите случаи на насилие в страната. Според Петков обаче не силите за сигурност са виновни, а обществото. "Има твърде много малки деца (още на 12-годишна възраст), които демонстрират агресия", каза бившият министър.

Според Румен Петков ролята на законодателството трябва да е не само възпираща, но и наказателна. По думите му, "докато не осъзнаем, че сигурността означава и бюджет, няма как да стане".

Коментари

Новини Варна