IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
12:53 | 21 август 2015
Обновен: 06:57 | 7 май 2024

Изчезваме ли? Ромите средно с по 4 деца, българите с 0,8 деца

Според експерт нацията ни ще се стопи по-скоро, отколкото очакваме

По материала работи: Златина Добрева
Изчезваме ли? Ромите средно с по 4 деца, българите с 0,8 деца

Данните, които изнесе Националния статистически институт (НСИ), че след 50 години българите ще са 4,9 млн. са неверни. Това обяви пред bTV проф. Петър Иванов от БАНИ. Според него това ще се случи много по-рано. "Българският етнос изчезва", допълни още той.
 

По думите му тези данни са направени отдавна и те вече са различни. "Данните на НСИ противоречат на тези на Световната банка, на Евростат и на ЦРУ, които посочват, че населението у нас ще се свие с 34% до около 5 млн. души още през 2050 г.", аргументира се професорът.
 

"В България има няколко етноса и един от тях (ромският) има средно по 4 деца, а другият (българският) – 0.8 деца", изтъкна още ученият от БАНИ.
 

Неговата прогноза е, че до 2150 г. ромското население ще се увеличи драстично, а българският етнос силно ще намалее. Той обвини НСИ, че пази истинските данни в тайна и лъже, че ромите ще намалеят с 14%.
 

"Разликата раждаемост - смъртност е около 55 хиляди в полза на смъртността, а НСИ лансира данни, че намаляваме годишно с около 30 хиляди души. Само разликата е по-висока от това число. Забравят обаче и за миграцията. 25 хиляди души всяка година напускат България. Ето че числото стана 80 хил. души годишно", изчислява проф. Иванов.
 

"За 7 минути населението ни намалява с 1 човек", твърди още проф. Петър Иванов.
 

По негови изчисления на година се топим с 80 хил. души. "От 1990 г. до 2015 намаляхме с 2 млн. души. Това няма кой да го оспори", категоричен бе професорът.

Коментари

Новини Варна