IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:01 | 21 август 2015
Обновен: 10:55 | 18 май 2024

Планира се облекчаване на визовия режим за руснаци

Ангелкова пред ТАСС: Надяваме се да задържим руските туристи с ценова политика

По материала работи: Златина Добрева
Планира се облекчаване на визовия режим за руснаци

Руснаците могат да разчитат на облекчаване на визовия режим в България, посочва министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за ТАСС.

"Заедно с нашето министерство на външните работи ще облекчим визовия режим за туристи от Русия", обеща Ангелкова.

По думите й в момента визите за България се издават "ритмично и без забавяне", а откритата консулска служба в Екатеринбург се явява голям плюс за регионалните руски пазари.

Ангелкова призна, че през миналия сезон руснаците, дошли на почивка в българските курорти, са намалели с 3,7 на сто. През междинния сезон - от декември 2014 година до март 2015 година - ведомството също е отчело по-малък брой руснаци.

В края на туристическия сезон България може да отчете спад с около една пета на руските туристи, но се надява да ги задържи с печеливша ценова политика, изтъква в интервюто Николина Ангелкова.

Този сезон България остава сред най-популярните дестинации за руснаците. Страната ни продължава да бъде най-евтина от всички европейски дестинации на руския пазар, казва Ангелкова.

Според министърката стойността на услугите в българските курорти е съпоставима с цените в Египет през лятото. По нейни данни, ако се сравни почивка в България с някоя от най-популярните туристически дестинации като Гърция, Испания и Италия, ваканцията у нас ще излезе с 15-20 процента по-евтина.

Ангелкова цитира юнската статистика на Яндекс, сочеща, че България е достигнала седмо място сред най-популярните дестинации, на които се падат най-много търсения в интернет. Въпреки това българското министерство на туризма прогнозира понижение от 20 процента на броя на руските туристи в края на летен сезон 2015. Министърката допълва, че това е доста под предварителните прогнози.
По думите й този сезон за руснаците цената на почивката е определящ фактор при избора на място за ваканция.

Представителите на туристическия бизнес са съгласни с оценката на Ангелкова, отбелязва ТАСС. Според данни на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, цитирани от Руския съюз на туристическата индустрия, туристическият поток към страната за първата половина на годината е намалял с 16 процента, пише БТА.

Коментари

Новини Варна